Globus

moskva

Putin dočekao Merkel u njenoj posljednjoj posjeti na funkciji kancelarke

20/08/2021

Osim bilateralnih odnosa, njih dvoje će razgovarati i o mnogim drugim temama, kao i o Libiji

Njemačka ostaje jedan od glavnih trgovinskih i ekonomskih partnera Rusije zbog, između ostalog, 16 godina kontinuiranih napora njemačke kancelarke u odlasku, Angele Merkel, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Russia Today.

Putin je govorio u Kremlju tokom posljednje posjete Merkel Moskvi kao liderke Njemačke, mjesec dana prije nego što će se povući nakon predsjedničkih izbora 2021. godine.

– Želio bih napomenuti da nam Njemačka ostaje jedan od glavnih partnera, kako u Evropi, tako i u svijetu u cjelini – rekao je Putin u obraćanju Merkel.

Dodao je da je to, između ostalog “zahvaljujući vašim naporima tokom prethodnih 16 godina na mjestu kancelarke”.

– Njemačka je naš drugi trgovinski i ekonomski partner odmah nakon Kine – rekao je Putin.

Kao odgovor, Merkel je ruskom predsjedniku rekla da je, uprkos razlikama u mišljenju, dobro što dvoje lidera “ostaju u kontaktu” i “nastavljaju razgovor”.

Osim bilateralnih odnosa, njih dvoje će razgovarati i o mnogim drugim temama, kao i o Libiji.

Uvodne riječi na sastanku obično su srdačne izjave, ali u ozbiljnoj atmosferi, prekinute su kada je Merkel zazvonio mobitel, što je bio propust neobičan i neočekivan za dugogodišnju kancelarku.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Merkel, Steffen Seibert otkrio je da dvoje čelnika također planiraju razgovarati o Afganistanu, Bjelorusiji i Ukrajini, kao i o zajedničkom projektu gasovoda Sjeverni tok 2.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.