fucz

Ponovo se rasplamsao požar iznad Donje Jablanice, pozvani helikopteri iz RS

helikopter_jablanica (1)

Do pojave požarnih čvorišta u Donjoj Jablanici- Komadinovo vrelo došlo je juče na nepristupačnom terenu

Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS i danas gase požar koji se ponovo rasplamsao iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica, javlja Anadolu Agency (AA).

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je ponovo uputila zahtjev Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a za pružanje pomoći i angažovanje helikoptera Helikopterskog servisa RS-a na gašenju požara na području Općine Jablanica.

“Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka”, navodi se u saopštenju iz FUCZ.

U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

“Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta. Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja”, navode iz FUCZ.

Dodaju da je na njihov zahtjev i ovaj put, odgovoreno pozitivno te da su se helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske nešto iza 16 časova uputili na područje Jablanica gdje se ponovo rasplamsao požar iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica.

“Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera”, saopšteno je iz FUCZ.

Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Jablanice i 16. i 17. avgusta kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa na planini Čvrsnici.

“Jedan od helikoptera vršio je izviđanje, a drugi koji je gasio požar tokom ta dva dana imao je 21 nalet izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara”, navode iz FUCZ.