Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin i Erdogan dogovorili demilitariziranu zonu u Idlibu

erdogan putin

Ruski i turski predsjednik Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan danas su u ruskom gradu Soči dogovorili stvaranje demilitarizirane zone u sirijskoj pokrajini Idlib, između snaga Bashara al-Assada i pobunjeničkih snaga, prenijele su agencije riječi ruskog lidera.

Putin je istakao kako je tokom razgovora s Erdoganom postigao „ozbiljnu odluku“ o stvaranju demilitarizirane zone.

On je naveo kako će ona biti napravljena 15. oktobra i njome će patrolirati ruske i turske snage, te kako ovaj dogovor podržava sirijska Vlada. Dodao je kako će zona biti široka između 15 i 20 kilometara, te kako se iz nje mora povući svo teško naoružanje, kao i „radikalni pobunjenici uključujući Front Al-Nusra“.

Putin je naveo kako se teško naoružanje treba povući iz zone do 10. oktobra, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ranije danas, predsjednik Turske Erdogan izjavio je danas uoči sastanka sa Putinom u Sočiju da razmjena ideja o političkim, vojnim i ekonomskim pitanjima međusobno jača obje strane, prenosi agencija Anadolija.

Putin je u Predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju primio Erdogana koji mu se zahvalio na gostoprimstvu i dodao kako je zadovoljan da ima čestu priliku da razgovara s njim.

– Naša saradnja posebno na regionalnim pitanjima daje drugačiju nadu cijeloj regiji. Uvjeren sam da su danas oči cijelog svijeta uperene ka Sočiju. Uvjeren sam da će i ishod ovog sastanka donijeti novu nadu regiji – kazao je Erdogan.

Putin je izjavio danas uoči sastanka sa Erdoganom kako će zajednički tražiti rješenja za komplicirana pitanja.

– Mnogo je tema o kojima ćemo razgovarati. Neka od pitanja su komplicirana. Sve ćemo ih razmatrati i tražiti put do rješenja – kazao je Putin, te dodao kako je u stalnom kontaktu sa turskim liderom.

– Naši bilateralni odnosi se razvijaju u pozitivnom smjeru. Trgovinska razmjena raste visokim tempom. Razvijamo odnose i s aspekta regionalne sigurnosti – zaključio je ruski predsjednik.

Ranije je kabinet turskog predsjednika saopćio kako će, osim sastanka Erdogan – Putin, u Sočiju biti održan i susret proširenih delegacija iz dviju država.

U saopćenju se navodi da će lideri Turske i Rusije razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskim i energetskim temama, kao i o regionalnim i globalnim temama sa akcentom na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji.

Ovo je drugi sastanak Erdogana i Putina ovog mjeseca, jer su 7. septembra, zajedno sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, prisustvovali i trilateralnom samitu u Teheranu.

Tokom samita u Teheranu Erdogan je pozvao na prekid sukoba u Idlibu, najvećoj opozicionoj enklavi na koju je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavio veliku vojnu ofanzivu.

Turski predsjednik pozvao je tada na primirje u Idlibu kako bi se izbjeglo “krvoproliće”, ali i novi talas izbjeglica.

On je naglasio i kako Turska, koja je od početka sedmogodišnjeg rata prihvatila 3,5 miliona ljudi, ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

S druge strane, ruski predsjednik se protivi primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci grupe Islamska država Irak i Levant, koji su tamo prisutni, ne učestvuju u mirovnim pregovorima.

Putin je tada u Teheranu izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se, naglasivši da sirijska vlada “ima pravo” da preuzme kontrolu nad celokupnom državnom teritorijom.