Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sankt petersburg

Putin i Lukašenko se sastali dvaput u 24 sata: “Iskrsnuli su problemi…”

lukasenko – putin – prtscr (1)

Na početku jučerašnjeg sastanka, Putin nije skrivao rastuće napetosti unutar bloka ZND-a. “Moramo priznati, nažalost, da se nesuglasice javljaju i između država članica Zajednice Neovisnih Država. Glavno je, međutim, da smo spremni i da ćemo surađivati, a ako se i pojave problemi, nastojimo ih sami riješiti”, rekao je Putin

Vladimir Putin sastao se sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom dva puta u posljednja 24 sata kako bi “finalizirali mnoga pitanja”, izvijestila je bjeloruska državna novinska agencija Belta. Sastanci su održani u Sankt Peterburgu, jutros tokom doručka u Ruskom muzeju, kao i na neformalnom summitu Zajednice neovisnih država (CIS) jučer navečer, javlja agencija.

“Jučer smo razgovarali o mnogim temama ne samo uz čaj, nego i kasno navečer kad smo se vraćali kući. Ponekad su potrebne godine da neke države rasprave toliko stvari u tako kratkom vremenu. U međuvremenu smo navečer stavili mnogo tačaka na i, nastavljajući naš minski dijalog, jer se uglavnom radilo o gospodarstvu”, rekao je Lukašenko.

Putin je jutros pozvao Lukašenka na doručak kako bi razgovarali o “bilateralnim odnosima” i drugim važnim pitanjima, izvijestila je Belta.

“Iako smo stalno u kontaktu, s vremena na vrijeme iskrsnu neki problemi pa se s njima moramo pozabaviti i donijeti potrebne odluke kako bismo ih riješili na učinkovitiji način”, rekao je Putin.

Vladimir Putin jučer je u Sankt Peterburgu nazočio neformalnom summitu Zajednice neovisnih država (ZND), grupe koju predvodi Moskva i koja se sastoji od bivših sovjetskih država. Na snimci koju je objavio Kremlj vidi se kako Putin pozdravlja čelnike Azerbajdžana, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Bjelorusije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Otkako je naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu, utjecaj ruskog vođe se smanjio u središnjoj Aziji i na Kavkazu, što je tradicionalna ruska sfera utjecaja, jer su se nacije nastojale distancirati od ruske invazije na Ukrajinu, piše Guardian.

Na početku jučerašnjeg sastanka, Putin nije skrivao rastuće napetosti unutar bloka ZND-a. “Moramo priznati, nažalost, da se nesuglasice javljaju i između država članica Zajednice Neovisnih Država. Glavno je, međutim, da smo spremni i da ćemo surađivati, a ako se i pojave problemi, nastojimo ih sami riješiti”, rekao je Putin.