Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nagorno-karabah

Putin ih obećao štititi, kad je zapucalo prstom nije mrdnuo: Rusi napustili Nagorno Karabah

putin
Foto: Screenshot
Vladimir Putin

Armenija je također zatražila od ruskih graničara da od 1. augusta napuste svoja mjesta na glavnom aerodromu u zemlji u Jerevanu

Kremlj je saopćio u srijedu da su se ruske mirovne snage počele povlačiti iz oblasti Karabah u Azerbejdžanu, čime je okončano višegodišnje raspoređivanje koje je Moskvi davalo bitno uporište u strateški važnoj regiji Južnog Kavkaza.

Azerbejdžan je u septembru prošle godine ponovo zauzeo otcijepljenu regiju Nagorno-Karabah uprkos prisustvu ruskih mirovnih snaga, što je pokrenulo masovni egzodus etničkih Armena koji tu žive.

Armenski premijer Nikol Pašinjan otada je dovodio u pitanje tradicionalni savez svoje zemlje s Rusijom – koja ima niz vojnih objekata unutar Armenije – i počeo je da stvara tješnje veze sa Zapadom.

Armenija je također zatražila od ruskih graničara da od 1. augusta napuste svoja mjesta na glavnom aerodromu u zemlji u Jerevanu.

Na pitanje o izvještajima azerbejdžanskih medija o ruskom povlačenju iz Karabaha i obližnjih područja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je kazao: “Da, zaista je tako.”

On nije to precizirao.

Azerbejdžanska novinska agencija APA javila je u utorak navečer da su ruske mirovne snage počele s povlačenjem i da su prije nekoliko dana otišli prvi ljudi i oprema iz manastira koji poštuju Armeni u azerbejdžanskom okrugu Kalbajar.

APA je javila da su azerbejdžanski policajci zamijenili Ruse na tom mjestu.

Ruske mirovne trupe raspoređene su u Karabahu u novembru 2020. u skladu sa sporazumom uz posredovanje Moskve koji je zaustavio šest sedmica borbi između azerbejdžanskih i etničkih armenskih snaga.

Skoro 2.000 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 vozila i druge teške opreme tada je raspoređeno, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.