Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski predsjednik

Putin: Moskva pomno proučava mirovni plan za Ukrajinu

putin
Foto: Screenshot
Vladimir Putin

Afrički šefovi država su prošli mjesec predstavili svoj mirovni plan Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, no nijedna strana nije pokazala ozbiljno zanimanje za njega

Ruski predsjednik Vladimir Putin je afričkim čelnicima danas rekao da Moskva uvažava njihov mirovni plan za rat u Ukrajini i da ga pomno proučava.

Putin je na rusko-afričkom samitu u Sankt Peterburgu također poručio da će Rusija povećati izvoz hrane u Afriku, uključujući i besplatne pošiljke žita koje je najavio dan ranije, a dodao je i da je Moskva zainteresirana za razvoj vojne suradnje s kontinentom.

Afrički šefovi država su prošli mjesec predstavili svoj mirovni plan Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, no nijedna strana nije pokazala ozbiljno zanimanje za njega.

Putin: Spremni smo Africi poslati naoružanje

Putin ga je prvotno pozdravio nabrojavši pritužbe protiv Ukrajine i Zapada, a Zelenski je odbacio mogućnost primirja koje bi Rusiji prepustilo kontrolu nad gotovo petinom Ukrajine te ruskim snagama dalo dovoljno vremena da se reorganiziraju.

Putin je drugog dana summita kazao da je Rusija spremna Africi poslati određeno naoružanje bez nadoknade kako bi povećala razinu sigurnosti na kontinentu i da je pripravna bliže surađivati s policijom i obavještajnim službama afričkih zemalja.

Rekao je da Rusija povećava izvoz poljoprivrednih proizvoda te da će i dalje biti pouzdani opskrbljivač hranom. Moskva je otpisala dug u iznosu od 23 milijarde dolara, dodao je, no nije naveo vremenski okvir oprosta duga ni na koje se države odnosi.