Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trgovina drogom

Singapur pogubio ženu prvi put u 20 godina

singapur zatvor
Foto: Screenshot/Twitter

Singapur ima jedne od najstrožih zakona o drogama na svijetu, a vlada te zemlje ostaje na stanovištu da smrtna kazna odvraća od trgovine drogom

U Singapuru je danas obješena žena osuđena za pokušaj trgovine heroinom, što je prvo pogubljenje zatvorenice u toj zemlji za skoro dvije decenije.

Saridewi Djamani, 45-godišnja Singapurka, pogubljena je u petak u zatvoru Čangi, saopštio je Centralni biro za narkotike nekoliko sati nakon vješanja žene, prenosi CNN.

Najstrožiji zakon

Ona je osuđena na smrtnu kaznu 2018. godine zbog posjedovanja 31 grama heroina.

Saridewi je prva žena koja je pogubljena u Singapuru nakon što je Yen May Woen (36) 2004. godine takođe osuđena na smrt zbog trgovine drogom.

Singapur ima jedne od najstrožih zakona o drogama na svijetu, a vlada te zemlje ostaje na stanovištu da smrtna kazna odvraća od trgovine drogom.

Prema zakonu, svako ko je uhvaćen u trgovini, uvozu ili izvozu određenih količina ilegalnih droga poput metamfetamina, heroina, kokaina ili proizvoda od kanabisa dobija smrtnu kaznu.

Singapur je do sada pogubio 15 ljudi otkako je prošle godine nastavio pogubljenja osuđenih za trgovinu drogom, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije.

Pogubljenje Saridewi izazvalo je oštre reakcije grupa za ljudska prava, a Adilur Rahman Kan, generalni sekretar nevladine organizacije Međunarodne federacije za ljudska prava sa sedištem u Francuskoj, nazvao je njeno pogubljenje „tmurnom prekretnicom“ i ponovio pozive singapurskoj vladi da zaustavi pogubljenja.

Druga egzekucija

Pogubljenje Saridewi je druga egzekucija izvršena u Singapuru ove nedjelje, nakon što je u srijedu pogubljen muškarac osuđen na smrt zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Pogubljenje još jednog Singapurca zakazano je za sljedeću srijedu, izjavila je aktivistkinja Kirsten Han iz lokalne grupe za borbu protiv smrtne kazne Transformative Justice Collective (TJC).

Aktiovisti smatraju da je smrtna kazna malo doprinijela suzbijanju ilegalne trgovine drogom širom regiona. Ilegalna trgovina drogom u Aziji porasla je na „ ekstremne nivoe“, pokazuje izvještaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) objavljen u junu. U izvještaju se navodi da su kriminalne grupe uspostavljale nove rute za krijumčarenje.