Globus

Putin naredio istragu, otkriveno šta je pilot posljednje rekao kontroli leta

11/02/2018

Ruski avion Antonov An-148 kompanije Saratov Airlines nestao je s radara samo dvije minute nakon polijetanja prema Orsku s moskovskog aerodroma Domodedovo. Predsjednik Vladimir Putin naredio je istragu o uzrocima nesreće u kojoj je poginulo svih 71 putnika i članova posade.

Avion se srušio nedaleko sela Argunovo koje se nalazi 80-ak kilometara jugoistočno od Moskve. U avionu je bilo 65 putnika i šest članova posade. Ruske vlasti su potvrdile da niko od putnika i članova posade nije preživio pad aviona.

“Pronađena je olupina, nema preživjelih”, citira TASS izvore s lista mjesta.

Uzrok pada aviona još uvijek nije poznat, a ruske vlasti otvorile su istragu. Ministarstvo prometa razmatra nekoliko mogućih uzroka, uključujući loše vremenske uvjete i grešku pilota, navodi agencija Interfax.

Pilot aviona obavijestio je kontrolore leta o kvaru i tražio je hitno slijetanje, doznaje gazeta.ru iz izvora bliskih istrazi.

“Tražim odobrenje za prisilno slijetanje”, prenosi gazeta.ru posljednje riječi pilota.

Fotografije s mjesta događaja pokazuju olupinu letjelice na snijegom prekrivenoj livadi. Novinska agencija TASS prenosi kako su u blizini pronađena tijela žrtava.

Antonov An-148 letio je u grad Orsk na Uralu, u blizini granice s Kazahstanom.

Prema podacima s Flightradara, avion je pet minuta nakon polijetanja je gubio visinu i to 1000 metara u minuti, a tada se signal izgubio. Isti izvor navodi kako je dotični avion bio star sedam godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.