Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin optužio NATO da pokušava uvući Rusiju u konfrontaciju

Putin

NATO konstantno pokušava uvući Rusiju u konfrontaciju, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin. Dodao je da članice alijanse nastavljaju da se miješaju u ruska unutrašnja pitanja.

Putin je iznio te optužbe u četvrtak tokom obraćanja visokim članovima ruske obavještajne agencije FSB. Ruski predsjednik kazao je da se tokom prošle godine globalna sigurnosna situacija “nije popravila, naprotiv, brojni postojeći problemi postali su ozbiljniji”.

NATO je sa svojom “novoproglašenom misijom odvraćanja Rusije” jedna od tih prijetnji, tvrdi Putin.

– To je cilj koji stoji iza širenja tog vojnog bloka. To se dešavalo i ranije, ali oni su sada pronašli novo opravdanje za koje vjeruju da je ozbiljno – izjavio je Putin.

– U stvari, oni nas konstantno provociraju, uvlače nas u konfrontaciju – kazao je ruski čelnik, dodajući da članice NATO-a “nastavljaju s uplitanjima u naše unutrašnje stvari s ciljem destabiliziranja društvenog i političkog poretka u Rusiji”,

Putin je dodao da strane obavještajne agencije nastavljaju s intenzivnim operacijama u Rusiji.

– U protekloj godini, 53 strana obavještajna operativca i 386 agenata stranih obavještajnih službi je uhapšeno – kazao je.

Predsjednik je također izrazio žaljenje što Rusija i zapadne zemlje više ne koordiniraju napore u borbi protiv zajedničkih neprijatelja kao što su terorističke grupe.

– U svačijem je interesu da se nastavi dijalog između obavještajnih agencija Sjedinjenih Država i ostalih članica NATO-a – izjavio je Putin, prenosi Russia Today.