Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin pozvao Jevreje da se iz evropskih zemalja vrate u Rusiju

putin

Jevreji koji se zbog antisemitizma osjećaju nesigurno u ostalim evropskim zemljama mogu doći u Rusiju, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mogu doći k nama. Napustili su Sovjetski Savez. Neka se vrate”, rekao je Putin čelniku Evropskog jevrejskog kongresa Vječeslavu Mošeu Kantoru na sastanku u Moskvi, prenosi Interfax.

Kantor, rođeni Moskovljanin, je kazao da će s Kongresom, na čijem je čelu skoro desetljeće, razgovarati o Putinovu prijedlogu.

Prvi čovjek krovne jevrejske organizacije u Evropi je Putinu potvrdio da je antisemitizam na kontinentu u usponu te da “Jevreji bježe iz nekada prosperitetne Evrope”. Prema njegovim riječima, Jevreji su suočeni s najgorim uvjetima u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Vidio sam izvještaje da se ljudi boje nositi jarmulku u javnosti. Pokušavaju sakriti svoju etničku pripadnost”, odgovorio je Putin.

Jevrejska zajednica u Marseilleu u utorak je, nakon nedavnog napada na jevrejskog učitelja, svojim članovima savjetovala da se suzdrže od nošenja jarmulke, tradicionalne kapice koju ortodoksni Jevreji nose u javnosti, a ostali prilikom molitvi. Na jevrejskog učitelja koji je na glavi nosio jarmulku je mačetom nasrnuo 15-godišnji mladić, a francuski tužitelj Brice Robin je saopćio da sve ukazuje da se radi o namjernoj, antisemitskoj agresiji te da je učitelj bio napadnut zbog svog vjerskog izgleda. Mladić je kazao da je to učinio u ime Islamske države.

Napadi muslimana na Jevreje zabilježeni su u Marseilleu i u novembru.