Putin pozvao na formiranje antiterorističke koalicije

vladimir-putin12

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pozivajući na stvaranje široke antiterorističke koalicije koja bi uključivala i trupe sirijske vlade.

– Bila bi velika greška da se sirijska vojska ne uključi u borbu protiv ISIS-a, istakao je Putin. On je uputio kritike Zapadu zbog naoružavanja pobunjenika u Siriji koji se, prema njegovim riječima, kasnije pridružuju redovima ekstremističkih organizacija. Ne spominjući Sjedinjene Američke Države, kazao je kako je “jedan centar dominacije nastao nakon završetka takozvanog Hladnog rata”.

Prethodno je pred Generalnom skupštinom obratio i američki predsjednik Barack Obama koji se također osvrnuo na trenutno stanje u ratom zahvaćenoj Siriji.

Situacija u toj zemlji odnosi se na Međunarodni krivični sud (ICC), kazao je u svom obraćaju generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon dodavši kako “nevini Sirijci plaćaju cijenu veću od barel bombi i terorizma”.

Prema njegovim riječima, sukob na sirijskom tlu “prešao je regionalne sile i rivalstva, a ‘tipku’ za političko rješenje Sirije drže Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Iran.”