Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin razmatra “konstruktivan sastanak” s Obamom u UN-u

putin obama

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovat će sastanku Generalne skupštine UN-a u New Yorku narednog mjeseca i “razmotrit će konstrukitvno” zahtijev za sastankom s američkim predsjednikom Barackom Obamom, saopćio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Odnosi između Rusije i Zapada na najnižem su nivou od Hladnog rata zbog Ukrajine, u kojoj je Moskva anektirala Krim od Kijeva u prošloj godini a Washington i Bruxelles tvrde da je to podstaklo separatističku prorusku pobunu na istoku zemlje, navodi Reuters.

[pull_quote_right]Obama se telefonski zahvalio Putinu zbog njegove uloge u iranskom sporazumu[/pull_quote_right]

Lavrov je, međutim, izjavio da će Kremlj razmotriti svaki zahtjev iz Bijele kuće za sastankom između Putina i Obame u Ujedinjenim nacijama.

Rusija podržava pobunjenike, ali negira da ih naoruužava, ili da šalje trupe da se bore na njihovoj strani na istoku Ukrajine. Zapad je nametnuo sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobu.

Ostala sporenja između Rusije i Zapada uključuju stav prema sukobu u Siriji, pitanje ljudskih prava, sigurnosti i odbrane, kao i pitanja trgovine.

Moskva i Washington bili su, međutim, među šest sila koje su postigle sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu, u historijskom dogovoru koji je okončao decenijama star međunarodni spor.

Obama se telefonski zahvalio Putinu zbog njegove uloge u iranskom sporazumu. Dvojica čelnika nakratko su se sastali licem u lice u novembru, a Putin nije učinio zvaničnu posjetu Sjedinjenim Državama otkako se vratio u Kremlj sredinom 2012. godine, gdje služi treći mandat.

Putin, bivši špijun koji je nesporni ruski čelnik duže od 15 godina, uglavnom izbjegava posjete Zapadu otkako su Sjedinjene Države i Evropska unija uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize u prošloj godini.