Globus

telefonski razgovor

Putin rekao Erdoganu da je spreman omogućiti nesmetan izvoz ukrajinskog žita

30/05/2022

Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je stavljen na osiguranje sigurne plovidbe Crnim i Azovskim morem

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je kako je spreman olakšati nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom.

Putin je to rekao u razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, stoji u objavi Kremlja nakon telefonskog razgovora Putina i Erdogana.

Također, još jednom je ponovio da bi Rusija mogla izvoziti značajne količine gnojiva i hrane u slučaju da sankcije Moskvi budu ukinute, objavio je Kremlj.

“Tokom rasprave o situaciji u Ukrajini naglasak je stavljen na osiguranje sigurne plovidbe Crnim i Azovskim morem i uklanjanje minskih prijetnji u njihovim vodama”, saopćeno je iz Kremlja.

“Vladimir Putin je istaknuo spremnost ruske strane da u koordinaciji s turskim partnerima omogući nesmetan morski tranzit robe. To se također odnosi na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka”, poručili su iz Kremlja.

Zelensky objavio šturo saopćenje

Nakon Putina i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky razgovarao je s turskim predsjednikom.

U objavi šefa ukrajinske države na Twitteru nakon tog razgovora piše:

“Nastavljen je dijalog s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Razgovaralo se o prijetnjama koje je stvorio agresor kada je siguran protok hrane u pitanju, načinima deblokade luka i saradnji u sigurnosnoj sferi. Složili smo se u pogledu potrebe da se obnovi mir. Cijenimo pomoć Turske u ovom procesu”, objavio je Zelensky.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.