Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dogovor o žitu

Putin saopštio Erdoganu šta želi da učine ukrajinske vlasti

Putin erdgoan

Ukrajina je rekla da je tvrdnja Rusije “lažni izgovor” za povlačenje iz sporazuma

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu (Recep Tayyip Erdogan) da želi “stvarne garancije” od Kijeva prije nego što se potencijalno ponovo pridruži dogovoru o žitu.

Kako je prenio AFP, Putin je 1. novembra u telefonskom razgovoru rekao Erdoganu da Rusija traži “stvarne garancije od Kijeva o striktnom poštovanju Istanbulskog sporazuma, posebno o nekorišćenju humanitarnog koridora u vojne svrhe”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Sporazum uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija (UN) omogućio je nastavak ukrajinskog izvoza žitarica u avgustu, ublažavajući prehrambenu krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu.

Rusija je ranije optužila Ukrajinu da zloupotrebljava koridor za bezbjedan transport žita da bi napadala ruske brodove na Krimu i suspendovala je svoje učešće u sporazumu.

Ministarstvo odbrane Rusije je 29. oktobra saopštilo da Moskva suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu “nakon ukrajinskog napada dronovima na brodove ruske Crnomorske flote, kao i na civilne brodove u Sevastopolju”

Putin je poručio Erdoganu da je “neophodno sprovesti temeljnu istragu o okolnostima incidenta” protiv Crnomorske flote, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Tek nakon toga biće moguće razmatrati pitanje nastavka rada” u okviru sporazuma, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je takođe 1. Novembra, drugi put u dva dana dana razgovarao o sporazumu sa turskim kolegom Hulusi Akarom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je rekla da je tvrdnja Rusije “lažni izgovor” za povlačenje iz sporazuma.

Više teretnih brodova je 1. Novembra napustilo ukrajinske luke uprkos tome što je Rusija dan ranije upozorila da je “rizičnije i opasnije” nastaviti izvoz bez učešća Rusije.