Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski predsjednik

Putin se oglasio nakon sastanka s Erdoganom, nahvalio odnose Rusije i Turske

putin erdogan
Foto: Screenshot/Twitter

Po riječima Putina, konstatovan je kontinuirani rast obima trgovine između Turske i Rusije, koji je u 2022. godini porastao za 86 posto i dostigao rekordnih 62 milijarde dolara i porastao je za četiri posto u prvoj polovini ove godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da se saradnja Turske i Rusije odvija uspješno u širokom spektru oblasti.

-Višestrana saradnja između Turske i Rusije koja se zasniva na principima dobrosusjedstva, partnerstva i obostrane koristi razvija se u svim oblastima – rekao je Putin na konferenciji za novinare u primorskom gradu Sočiju sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, prenosi Anadolija.

Bilateralna saradnja

Navodeći da su Erdogan i on razgovarali o ključnim pitanjima u duhu bilateralne saradnje, Putin je rekao da su razgovori protekli u “konstruktivnoj i poslovnoj atmosferi”.

-Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim temama na međunarodnoj i regionalnoj agendi – rekao je Putin i dodao da će ,bez sumnje, današnji razgovori poslužiti daljem razvoju rusko-turskog partnerstva u svim oblastima.

Po riječima Putina, konstatovan je kontinuirani rast obima trgovine između Turske i Rusije, koji je u 2022. godini porastao za 86 posto i dostigao rekordnih 62 milijarde dolara i porastao je za četiri posto u prvoj polovini ove godine.

Oživljavanje prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

Žitni koridor

-Želimo da oživimo žitni koridor, uradićemo to. Uradićemo to pod jednim uslovom. Želimo da naši poljoprivredni proizvodi nesmetano idu preko mora – rekao je Putin.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.