Putin u Moskvi otvorio jednu od najvećih džamija u Euroaziji (VIDEO)

putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u Moskvi otvorio jednu od najvećih džamija u Euroaziji, upozoravajući muslimane da ne prihvate iskušenje i pozive za priključivanje džihadu na području Bliskog istoka.

Na svečanom otvaranju zdanja koje se prostire na 20,000 kvadratnih metara bili su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Palestinske Samouprave Mahmud Abas.

“Ova će džamija postati izuzetno važan duhovni centar za muslimane u Moskvi i čitavoj Rusiji,” rekao je Putin. “To će biti izvor edukacije, širenja humanističkih ideja i pravih vrijednosti islama”.

Projekt vrijednosti 170 miliona eura je potrajao jedno desetljeće i izazvao prijepor zbog rušenja stare džamije koja se prije nalazila na lokaciji, navodi AFP.

Moskva, koja se bori protiv islamskih pobunjenika na području Kavkaza brine zbog zova ekstremista, pogotovo iz Sirije i Iraka, a Putin je u govoru ošinuo džihadiste zbog njihovih “pokušaja da cinički iskoriste religijske osjećaje za političke ciljeve”.

“Mi vidimo što se događa na Bliskom istoku gdje teroristi takozvane Islamske države kompromitiraju najveću svjetsku religiju, kompromitiraju islam kako bi posijali mržnju,” rekao je.