Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Srbija uputila Hrvatskoj protestnu notu zbog blokade granice

24/09/2015

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u četvrtak protestnu notu Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu zbog zabrane ulaska u Hrvatsku građanima s pasošima i registarskim oznakama Srbije, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je danas notu Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije protestuje zbog mjera zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, koje nadležni organi primjenjuju prema nositeljima putnih isprava Republike Srbije i vozilima srbijanskih registarskih oznaka na graničnim prijelazima između Republike Srbije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz MSP-a.

“Ovakve i slične mjere policijskih organa Republike Hrvatske, a poglavito fizičko odvajanje nositelja putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civiliziranom svijetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatska poduzimanjem ovih mjera grubo krši temeljna načela Evropske unije, Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope i drugih međunarodnih organizacija čija je članica”, ocjenjuje ministarstvo u svojoj noti upućenoj Ambasadi RH u Beogradu.

“Vlada Republike Srbije zahtijeva da se s ovakvom praksom nadležnih organa Republike Hrvatske odmah prekine”, navodi se u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak da će mjere koje Hrvatska provodi na graničnom prijelazu Bajakovo ostati na snazi sve dok se za prihvat izbjeglica ne otvori granični prijelaz Horgoš.

“U svezi srbijanske odluke da se diskriminiraju kamioni s hrvatskim registracijskim oznakama i kamioni koji prevoze hrvatsku robu, na tu je mjeru uzvraćeno tako da smo obustavili putnički promet iz Srbije. Te će mjere na snazi ostati dok se ne otvori Horgoš”, rekao je Ostojić.

“Moja poruka je jasna, čim se otvori Horgoš mi ćemo pustiti prijevoz kamiona preko Bajakova, a onda ćemo vidjeti šta će biti s automobilima i autobusima”, izjavio je potpredsjednik Vlade.

Dodao je kako građani sa pasošem Srbije ponovno mogu ulaziti u Hrvatsku nakon što se stabilizirao informacijski sistemna Bajakovu, ako su u automobilu koji nema srbijanske registracijske oznake.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je u četvrtak ujutro kako se na Bajakovu na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom, no da se srbijanskim državljanima u automobilima stranih registracija omogućava ulazak u Hrvatsku, nakon što su otklonjene poteškoće s informacijskim sistemom , do čega je došlo tijekom prošle noći.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.