Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin Vučiću: Rusija snažno osuđuje akcije Prištine

vucic-i-putin111

Rusija snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Anadolu agency (AA).

U saopćenju iz Predsjedništva Srbije navedeno je da je Vučić danas Putina informisao o posljednjim događajima na Kosovu, posebno o “brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice”.

Vučić je zatražio mišljenje i savjet predsjednika Ruske Federacije “kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i djela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja”. Putin je odgovorio da Ruska Federacija pomno prati događaje na Kosovu, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

-Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika – rekao je Putin.

Istaknuo je da Rusija jedino prihvata provođenje u djelo rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat. Naglasio je i da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Putin je naveo i da je svjestan pritisaka koji se vrše na Vučića i Srbiju i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mjere i reagovati na vrijeme te istaknuo da će dvojica predsjednika ostati u stalnom kontaktu.

Na kraju razgovora obojica su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rješavati mirnim putem.

Vučić je iskoristio razgovor da saopći Putinu da Srbija neće učestvovati u provođenju bilo kakvih mjera protiv Rusije, te da neće protjerivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.