Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši gruzijski predsjednik

Putinov neprijatelj javio se iz bolnice: Kosti se raspadaju, liječnici kažu da organi otkazuju

450f47f1-ce30-4ae3-93e5-8d2435900715

Nezavisni stručnjak je prošli mjesec na sudu izjavio da je Sakašvili otrovan dok je bio u zatvoru, ali gruzijske vlasti su odbacile tu mogućnost i odbile dopustiti da ga se prebaci na liječenje u Evropu

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili je za Sky News rekao kako se “približava smrti” u bolnici u koju je prebačen iz zatvora. Nezavisni stručnjak je prošli mjesec na sudu izjavio da je Sakašvili otrovan dok je bio u zatvoru, ali gruzijske vlasti su odbacile tu mogućnost i odbile dopustiti da ga se prebaci na liječenje u Evropu.

Sky Newsu je zabranjen pristup bolnici, ali je Sakašviliju mogao prenijeti pitanja preko njegovog advokata i primiti rukom pisane odgovore. Upitan koliko je bio blizu smrti, Sakašvili je odgovorio:

“U početku sam imao 120 kilograma, sada imam 64. Ako budem imao manje od 60, liječnici predviđaju otkazivanje više organa.”

“Stalno sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to zadaje nesnosne bolove”, osvrnuo se bivši gruzijski predsjednik na trenutno zdravstveno stanje. Advokat Salva Kačapuridze tvrdi da se stanje njegovog klijenta svakim danom pogoršava.

“Budite spremni na mobilizaciju u kratkom roku”

“To je užasna scena. Izgleda kao zatvorenik u koncentracijskom logoru u nacističkoj Njemačkoj”, ispričao je advokat. Sakašvili je poslao poruku hiljadama demonstranata koji su bili na ulicama prosvjedujući protiv predloženih novih zakona koji su kritizirani kao proruski.

“Ostanite vrlo oprezni, budite spremni za mobilizaciju u kratkom roku zbog osvetničkog raspoloženja režima oligarha”, napisao je.

Gruzijska vlada je naknadno ipak povukla zakon. Zapad trenutno promatra što se događa s bivšim gruzijskim predsjednikom kako bi procijenio je li Gruzija odana Rusiji ili Evropi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron progovorio je prošle sedmice o sudbini bivšeg gruzijskog predsjednika.

“Bivši politički čelnici u Gruziji koji su pritvoreni i lošeg su zdravlja trebaju biti pušteni na slobodu ili njihova zdravstvena situacija treba biti provjerena”, kazao je Macron.

“Sakašvili polagano umire”

Rezolucija Europskog parlamenta iz februara zahtijeva njegovo oslobađanje i pomilovanje te upozorava Gruziju da će se to pitanje smatrati “lakmus testom” za njezinu predanost europskim vrijednostima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također pozvao na oslobođenje bivšeg gruzijskog čelnika.

“Upravo sada ukrajinski državljanin, bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili polagano umire. Ukrajina je ponudila rješenja. Pozivam svijet da spasi Sakašvilijev život i spriječi njegovo pogubljenje”, rekao je Zelenski.

Sakašvili je upamćen kao dinamičan mladi političar koji je vodio svoju zemlju kroz takozvanu “revoluciju ruža” 2003., kada su Gruzijci ustali i riješili se ruske dominacije.

Gruzijska vlast insistira na tome da mora odraditi kaznu

Postao je heroj na Zapadu zbog otpora agresiji iz Moskve, koja je slala tenkove u Gruziju. Ipak, kasnije je optužen za zlouporabu ovlasti, a njegovu su administraciju zasjenile optužbe da je planirao ubojstvo protivnika u pritvoru. Vladajuća stranka Gruzijski san inzistira na tome da Sakašvili mora odslužiti kaznu i da mu bude dostupna adekvatna skrb.

Vlasti dodaju kako su njegovi zdravstveni problemi posljedica odbijanja da jede dovoljno hrane.

“Nadamo se da se to (njegova smrt) neće dogoditi i da su njegove potrebe primjereno riješene”, rekla je Maka Botčorišvili, zastupnica Gruzijskog sna.

Ukrajina i Poljska ponudile medicinsku skrb

“Vjerujemo da vlada radi sve na što Sakašvili kao zatvorenik u Gruziji ima apsolutna prava. Što god treba, to je učinjeno”, rekla je tokom intervjua u Tbilisiju. Međutim, Amnesty International i Human Rights Watch kažu da mu gruzijska vlada uskraćuje “adekvatnu medicinsku skrb” dovodeći ga u ozbiljnu opasnost.

Skupina medicinskih stručnjaka koju je imenovao gruzijski javni pravobranitelj potvrdila je da je Sakašvilijevo stanje teško i zahtijeva hitnu promjenu njegovog neučinkovitog liječenja. Poljska i Ukrajina ponudile su dobrodošlicu Sakašviliju radi medicinske skrbi, ali gruzijska vlada sumnja da je tako bolestan kao što tvrdi i kaže da bi njegovo puštanje moglo destabilizirati zemlju, prenosi Index.