Globus

Olga Kachura

Putinovu uzdanicu koja se hvalila da “uživa da ubija” raznijela ukrajinska raketa

08/08/2022
Foto: Twitter

Prema zvaničnim informacijama, ona je 97. visoki činovnik i druga žena iz ruskih redova koja je izgubila život na ukrajinskom frontu

U raketnom napadu na Donbas stradala je Olga ‘Kursa’ Kachura (52), komandant jedne od ruskih brigada poznata po tome što se često “hvalila” kako uživa u ubijanju Ukrajinaca. Prema zvaničnim informacijama, ona je 97. visoki činovnik i druga žena iz ruskih redova koja je izgubila život na ukrajinskom frontu.

Olga je imala čin potpukovnika, a ubijena je odmah nakon što je ukrajinski projektil pogodio njen automobil dok se vozila u gradu Horlivka, u Donjeckoj oblasti Ukrajine.

Njena jedinica je pucala na civile u regionu Donbasa, a Kachura se kasnije u intervjuima hvalila da je uživala u ubijanju Ukrajinaca.

Kachura je navodno rodom Ukrajinka, koja je svojevremeno radila u policijskoj upravi Horlivka, a na rusku stranu je prešla 2014. nakon što je Putin podstakao pobunu pobunjenika u Donbasu.

Podom je služila u 3. zasebnoj motorizovanoj brigadi Berkut prvog armijskog korpusa DNR i komandovala je divizijom MLRS Grad u Horlivki. Pod njenom komandom je bilo 140 vojnika.

Ukrajinski mediji navode da se često maskirala u pripadnika regularnih ukrajinskih snaga i činila ratne zločine kako bi ih diskreditovala, navode ukrajinske oružane snage.

“Kachura je kriva za granatiranje gradova Donbasa i smrt civila“, rekao je ukrajinski novinar Denis Kazanski.

Inače, nju je ukrajinski sud tokom prošle godine osudio u odsustvu na 12 godina zatvora uz konfiskaciju imovine zbog „učešća u terorističkoj grupi ili terorističkoj organizaciji“.

Putin je Kachuri dodijelio posthumno priznanje Heroja Rusije – najviše priznanje Kremlja – “za hrabrost i herojstvo koje je iskazao u vršenju vojne dužnosti.

Bila je i počasni građanin Gorlovke, a prvi čovjek ovog grada Ivan Prihodko je nakon njene smrti rekao da je Kachuri bila hrabra i mudra žena koja je bila verna Narodnoj miliciji DNR od njenog formiranja.

Druga žena ubijena na frontu

Prije Kačure, na frontu je prošlog meseca stradala i Anastasija Savickaja (35) koja je imala čin kaplara. Bila je majka dvoje djece, a nakon njene smrti ruski mediji govorili su o njoj kao o “pravoj heroini”.

Sahranjena je 13. jula u rodnom Volgogradu, gradu na jugozapadu Rusije.

Savickaja je bila dio ruske vojske od osamnaeste godine, a u Ukrajinu je otišla samoinicijativno.

Putin do sada izgubio 97 visokih zvaničnika

Inače, od početka ruske agresije na Ukrajinu, život je izgubilo 97 visokih ruskih vojnih zvaničnika, uključujući deset ključnih generala. Putin je ove nedelje takođe izgubio još dva pukovnika.

Ipak, zapadni mediji sugerišu da je ovaj broj u stvarnosti značajno veći, jer Rusija nastoji da prikrije broj stradalih zvaničnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.