Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za 137.000

Putinu fali vojnika? Potpisao je novi ukaz o povećanju broja vojnih obveznika

vladimir-putin

Vojna obuka Rusa u rezervnom sastavu Oružanih snaga planirani je događaj s ciljem usavršavanja borbenih vještina rezervista. Vježbe su planirane jednom godišnje

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju broja pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije za 137.000.

“Utvrditi brojnost Oružanih snaga Ruske Federacije u iznosu od 2.039.758 ljudi (vojnika i oficira), uključujući 1.150.128 vojnih obveznika”, kaže se u ukazu.

Napominje se da uredba stupa na snagu 1. januara 2023. godine.

Prema prethodnom dekretu, od 17. novembra 2017., ruske snage su brojale 1.902.758 vojnika i oficira, uključujući 1.013.628 vojnih obveznika.

Ranije je ruski predsjednik potpisao dekret o održavanju vojnih kampova za obuku rezervista 2022. godine.

Vojna obuka Rusa u rezervnom sastavu Oružanih snaga planirani je događaj s ciljem usavršavanja borbenih vještina rezervista. Vježbe su planirane jednom godišnje.

Od početka brutalne agresije na Ukrajinu ruska vojska pretrpjela je žestoke gubitke u tehnici i ljudstvu. “Trodnevna specijalna operacija” pretvorila se višemjesečni krvavi rat. Rusija je samo jednom do sada objavila koliko je vojnika izgubila u Ukrajini, a bilo je to negdje na početku pokušaja okupacija te zemlje. Prema ukrajinskim izvorima u Rusiju se u crnim vrećama vratilo više od 45.000 ruskih vojnika. Kada su ranjeni u pitanju taj broj je drastično veći.

Šest mjeseci nakon početka agresije na Ukrajinu Rusi još uvijek nisu uspjeli okupirati ni cijeli Donbas, oblast čija je “sigurnost” bila izgovor za upad u Ukrajinu.

Više od mjesec dana ruske snage nisu napravile značajniji pomak na bojnom polju, a u isto vrijeme ukrajinska strana izvela niz raketnih udara po strateškim ciljevima na okupiranim teritorijama.