sjednica

CIKBiH kaznio PDP zbog objava Jelene Trivić

jelena trivic – pixsell

Potvrđen Centralni birački spisak za Opće izbore u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je na današnjoj sjednici zaključila i potvrdila Centralni birački spisak za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 2. oktobra.

Ukupan broj birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska za Opće izbore 2022. godine, sa stanjem na dan 18.08.2022. godine u 24.00 sata, je 3.368.666.

Donesene su i tri odluke o sankcionisanju političkih subjekata zbog kršenja člana 16. 14 (stav 3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na koje je moguće uložiti žalbu.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) na današnjoj sjednici kaznila je Partiju demokratskog progresa (PDP) zbog preuranjene kampanje.

CIK je PDP-u izrekao dvije kazne u ukupnoj vrijednosti od 5.500 KM zbog objava potpredsjednice Jelene Trivić na njenom Facebook profilu. U oba slučaja je PDP prijavio SNSD.

Prva kazna tiče se sponzorisane objave sa skupa u Istočnoj Ilidži. CIK je utvrdio da je Trivić vodila plaćenu izbornu kampanju prije službenog početka i zbog toga kaznio PDP sa 2.500 KM.

Centralna izborna komisija BiH je po još jednoj prijavi SNSD-a reagirao i utvrdio da je Trivić sponzorisala objavu na Facebooku prije početka službenog početka izborne kampanje, te izrekao kaznu od 3.000 KM.

Na danas održanoj sjednici CIK je sa 1.500 KM kaznio i Socijalističku partiju Srpske jer je njen kandidat Duško Miletić također plaćao objave na Facebooku iako kampanja još nije počela. Informaciju o plaćenim objavama Miletića CIK-u je dostavio Transparency International.

Sve ranije odluke ove vrste, a do sada je izrečeno deset novčanih kazni u rasponu od 1.000 do 4.000 KM su potvrđene od Suda BiH.

Centralna izborna komisija BiH je danas odobrila tekst, sadržaj i formu Priručnika za rad biračkih odbora u Bosni i Hercegovini, Priručnika za rad biračkog odbora na biračkom mjestu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine, Priručnika za rad kontrolora izbornih rezultata, Praktikuma za izbornu komisiju osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini i Vodiča za političke stranke o finansiranju i finansijskom izvještavanju.

Sjednici su prisustvovali su predstavnici OSCE-ove misije Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.