Srbija

Radnik iz mesne industrije: To veze s mesom nema, smrad i otpaci su posvuda

klaonica meso

Kaže da se zaposlio u firmi zbog dobrih uslova i plaće i da je znao da prizori koje će tamo viđati neće biti ugodni, ali da nije očekivao da će biti dramatični

31-godišnjiM.Č., koji je dvije godine radio u jednoj od najvećih firmi za preradu mesa i suhomesnatih proizvoda u Srbiji, za Mondo.rs je kazao da nakon svog iskustva više ne jede mesne prerađevine.

Kaže da se zaposlio u firmi zbog dobrih uslova i plaće i da je znao da prizori koje će tamo viđati neće biti ugodni, ali da nije očekivao da će biti dramatični.

“Prvo što vas zadesi kada krenete raditi u tvornici mesnih prerađevina jest neugodan miris svuda oko vas, neprestano. On je toliko jak, širi se oko cijele tvornice i ne možete pobjeći od njega. To je miris ustajalog mesa, iznutrica, otpadaka. Drugo je krv svuda oko vas, ali baš svuda. Ja inače nemam problem s tim, ali kada svaki dan provodite u tvornici gdje ima toliko krvi, ne bude vam ugodno, ali prihvatite da je sve posao”, govori.

“Nema veze s mesom”

“Kažu mesni proizvodi, a to veze s mesom nema. To su velike količine ostataka od životinja, najčešće svinja, kojih ima u ogromnim količinama u različitim posudama. Sve se to skupi na gomilu, sipa se, smiješa u boji, zatim se dodaju ogromne količine praška, arome, konzervansa pa opet dodatnih boja, kao da smo neki kemičari”, dodaje.

Kako tvrdi, proizvodi od piletine spremaju se na sličan način. To su velike posude u koje se ubacuje sve što stiže iz klaonica.

“Dijelovi pileta se propuštaju kroz neke filtere i miješaju s vodom. Zatim se sipaju dodaci, kojih najviše ima za takozvane proizvode od pilećeg mesa. Tu ima svih dijelova pileta, ali mesa nema. Ako nešto ostane i ispadne sa strane, bilo da su iznutrice, papci, koža, nokti, crijeva, žile, salo, kosti, sve se to ponovo pokupi, stavlja u druge mašine i melje do neprepoznatljivosti. Ono što ispadne od toga, pakira se u paštete. To je zapravo otpad koji nastaje od mesnog otpada”, kaže radnik.

“Mučnina zbog svega”

Kaže da mu je prvih dana često bilo muka od svega toga.

“Inače nisam gadljiv, ali jedno je slušati, a sasvim drugo vidjeti sve to, zaista je uznemirujuće. To su papci i kopita, rogovi, vimena, otpaci kože i potkožnog tkiva, iznutrice i meso u kojima su nađeni paraziti. Od ostalih radnika saznao sam da se proteini soje koji se dodaju uvoze iz Kine”, tvrdi M.Č.