Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasističke poruke na vrtiću “Ana Frank” u Parizu

pariz

Rasističke poruke kojima se napadaju Jevreji, kao i kukasti krstovi, ispisani su na vrtiću “Ana Frank“ u predgrađu Pariza, piše “Russia Today”.

Francuski zvaničnici navode da su takvi potezi “gnusni“ i obećali su teške kazne za počinioce.

Nacistički simboli ispisani su uz davidovu zvijezdu pored koje je napisano “Juden verboten”, odnosno “Jevreji zabranjeni”, kao i “Sales juifs et Roms”, odnosno “prljavi Jevreji i Romi”.

“Russia Today” navodi da su ti natpisi ispisani na kapiji i na poštanskom sandučetu vrtića “Ane Frank” u predgrađu Pariza, kao i da “drugi grafiti pozivaju na istrebljenje Jevreja”.

Vrtić pohađa preko 100 djece starih između tri i šest godina.

Ana Frank je jevrejska djevojčica koju su nacisti ubili u Aušvicu tokom Drugog svjetskog rata. Njen dnevnik iz perioda skrivanja u Amsterdamu objavljen je nakon rata i od tada je postao jedna od najčitanijih knjiga u historiji.

Francuski mediji navode da su nacistički simobli najvjerovatnije ispisani na dan Božića, kao i da počinioci još nisu otkriveni.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije sa lica mjesta.

“Probudila sam se i vidjela ovo na svojoj maloj mirnoj školi u svom lijepom mirnom susjedstvu. Zaplakala sam”, napisala je na društvenim mrežama osoba koja je objavila fotografije.

Francuska ima najveću populaciju Jevreja u Evropu – gotovo 600.000 ljudi, piše “Times Izraela”. Međutim, kako se navodi, prema posljednjim brojkama oko 8.000 ljudi preselilo se u Izrael tokom 2015. godine zbog antisemitizma.