Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pjesma Ane Frank na aukciji, vrijednost i do 50.000 eura

anne_writing

Pjesma koju je jevrejska djevojčica Ana Frank napisala prije nego što se sa svojom porodicom sakrila od nacista u Amsterdamu, biće ponuđena na prodaju na aukciji u gradu Harlemu na sjeveru Holandije krajem novembra, saopštila je holandska aukcijska kuća Bubb Kuyper.

Vrijednost rukopisa pronađenog u albumu školskih fotografija Kristijane van Marsen, starije sestre Anine najbolje prijateljice Žakline, procijenjena je na sumu između 30.000 i 50.000 eura, navodi se u saopštenju.

Pjesma je datirana na 28. mart 1942. godine, nekoliko mjeseci prije nego što su Ana Frank i njena porodica sa prijateljima otišli u tajno sklonište, smješteno u zgradi porodične firme u Amsterdamu, kako bi se sakrili od njemačkih nacista.

Poslije više od dvije godine provedene u skloništu, od jula 1942. do augusta 1944, skriveni Jevreji su otkriveni i deportovani u njemačke i holandske koncentracione logore.

Ana Frank je tokom boravka u skloništu napisala svoj poznati dnevnik, koji je postao jedna od najčitanijih knjiga u svijetu, prodat je u više od 30 miliona primjeraka i preveden na 67 jezika.

Kako je prenio holandski dnevni list NRC.Next, to je četvrti put da rukopis Ane Frank bude ponuđen na aukcijsku prodaju.

Pisma Ane i njene starije sestre Margo prodata su 1988. godine za 165.000 dolara, a zbirka priča sa potpisima Ane i Margo prodata je u maju ove godine u New Yorku za 62.500 dolara, odnosno za duplo veću sumu od procijenjene.

Pjesma koja će krajem novembra biti ponuđena na aukciji potpisana je riječima “U znak sjećanja na Anu Frank”, a vjeruje se da su prva četiri stiha prepisana iz jednog magazina 1938. godine, dok četiri naredna stiha još nisu pronađena ni u jednom izvoru.

Ana Frank umrla je od tifusa početkom 1945. godine u koncentracionom logoru Bergen Belzen, nekoliko dana poslije svoje sestre Margo.

List NRC.Next navodi da je Kuća Ane Frank u Amsterdamu saopštila da neće učestvovati na aukciji i ocijenila da je “nevjerovatno da poslije toliko godina bude otkriven do sada nepoznati rukopis”.