Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspada se ISIS-ov rezervni plan

isis-656×529

Nakon što je ISIS počeo gubiti teritorijalnu nadmoć u Iraku i Siriji, Libija je postala njegovo novo uporište, ali se on uprkos tome suočava s velikim preprekama koje utiču na uspostavljanje potpune prevlasti nad libijskim teritorijem, prenosi The Independent.

Centar za borbu protiv terorizma objavio je 17. marta izvještaj u kojem se navodi da ISIS nazaduje u Libiji i ima problema sa širenjem, a West Point centar istaknuo je kako nema sumnje da će ISIS biti velika prijetnja Libiji, ali i da će njihova baza tamo biti slabija.

Nadležne američke vlasti reagovale su na sve veći rast ISIS-a u Libiji tokom prethodne godine. Uprkos tome što anti-ISIS koalicija na čelu s Amerikom nastavlja uništavati njihove baze zračnim udarima u Iraku i Siriji, ISIS je naredio svojim borcima da otputuju u Libiju.

Isil

Procijenjeno je kako se u Libiji nalazi između 5 i 6 hiljada ISIS-ovih boraca koji bi mogli uspostaviti prevlast nad tim teritorijem i osigurati širenje njihove propagande te uspostaviti sudove koji bi provodili strogu verziju islamskog zakona.

Uprkos tome, ISIS-ove brojke boraca u Libiji nisu toliko velike u usporedbi s onima u Iraku i Siriji gdje se procjenjuje je da se nalazi 18 hiljada boraca. Centar za borbu protiv terorizma ističe kako ISIS ima kontrolu nad područjima u blizini obalnog grada Sirte kojeg su uspjeli zaposjednuti s lakoćim jer se u Sirti ne nalazi toliko ostalih militantnih skupina.

Neke od tih protivničkih skupina preuzele su dijelove Libije u haosu, a koji je uslijedio smrću dugogodišnjeg autokrata Muammara Gaddafija 2011. godine. U izvještaju se navodi kako je krajobraz Libije ostavio jako malo prostora za djelovanje ISIS-a jer je ta zemlja okružena pustinjama koje borcima pružaju jako malo zaštite dok se u pojedinim gradovima razne militantne skupine bore za prevlast.

isis-cubs-4

“Kada se Islamska država pokušala proširiti istočno i zapadno od Sirte, došla je u gradove koje kontrolišu druge militantne skupine, poput Abu Qrayna na zapadu i Ajdabiya na istoku”, navodi se u izvješću.

Novi vođa Islamske države u Libiji, koji je indentificiran kao Abdul Qadr al-Naajdi, u nedavnom je intervjuu rekao kako je određen broj frakcija u Libiji spriječio Islamsku državu da proširi svoju kontrolu van Sirte.

ISIS bi u Libiji mogao imati financijske probleme. Libija ima naftne resurse, koji su dosada bili profitabilni ISIS-u u Iraku i Siriji, ali njihova prodaja nafte u Libiji je slaba. Veliki dio ISIS-ovog udjela u Iraku i Siriji dolazi od oporezivanja lokalnog stanovništva i prodaje antikviteta.

UN je prošle godine istaknuo kako ISIS nije dovoljno organiziran u Libiji kako bi generisao prihode da se tamo samostalno održi. Nejasno je koliko bi se dugo ISIS mogao održati u toj zemlji ako dođe do kolapsa njihovih baza u Iraku i Siriji.

Centar za borbu protiv terorizma nije samostalno procjenjivao snagu ISIS-a u Libiji. Hassan Hassan, stručnjak za ISIS i jedan od zaposlenika Tahrir instituta za politiku Bliskog Istoka, napisao je prošli mjesec kako je ISIS “maleni igrač u konstelaciji oružanih skupina” koje se nalaze u Libiji i da on “može biti poražen ako bi nekoliko frakcija koje bi se udružile u borbi protiv njega bile opskrbljene zalihama i nužnom pomoći”.

Isis-uses-chemical-weapons-in-Iraq

ISIS-ova ekspanzija u Libiji je alarmantna zbog građanskog rata koji vlada u toj zemlji i nedostatka koherentne strukture vlasti jer se tako stvara plodno tlo za ekstremizam.

Evropa je posebno zabrinuta zbog rasta ISIS-a u Libiji. Sirta je udaljena oko 645 kilometara od Sicilije, a drugi dijelovi zemlje blizu su Grčkoj. Nadležne američke vlasti kažu kako ISIS sada ima mogućnost da organizira napada na pojedine zapadne zemlje iz svoje baze u Libiji.

“Čini mi se da će Amerika sve više gurati Evropljane da poduzmu akcije unutar Libije, tako da postoji mogućnost da ćemo vidjeti više zračnih napada i specijalnih jedinica na libijskom teritoriju”, rekao je ove sedmice Aaron Zelin s washingtonskog Instituta za politiku Bliskog Istoka.

Zelin ipak ne smatra da će doći do velikih invazija zapadnih sila u Libiji i da će lokalne snage morati otjerati ekstremiste. Lokalne militantne grupe spremne su se boriti za ISIS u drugim dijelovima Sirije, ali ISIS bi mogao imati problema u osvajanju potpore građana, izvjestio je The Wall Street Journal prošle godine kada je ISIS imao problema sa zadovoljavanjem osnovnih potreba stanovništva.