Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspisana potjernica za Zdravkom Mamićem

mamic

Zdravka Mamića hrvatska policija pozvala je telefonom, no on je odbio doći, potvrdio je ministar policije Ranko Ostojić! Zbog toga je za Mamićem izdana interna potjernica, a na državnom odvjetniku je sada da odluči šta dalje, hoće li izdati i međunarodnu potjernicu za “alfom i omegom” zagrebačkog Dinama.

Ostojić je gostujući u Dnevniku Nove TV otkrio kako je policija dvaput zvala Mamića te da nije tačno da nije pozvan.

Podsjećamo, policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala danas je zbog mita i utaje poreza pretresao kuće braće Mamić, Zdravka i Zorana (trenera Dinama) kojima je pomagao neimenovani poreznik, ali i prostorije Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) gdje su potvrdili da je “predmet obrade” i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Zdravko Mamić je iz slovenskih Moravskih Toplica, gdje se nalazi na pripremama sa Dinamom, poručio da je riječ o lažima, te da politički vrh “izmišlja afere domoljubima”. Poreznik koji im je pomagao u nezakonitim radnjama navodno je priveden.

Nakon što je USKOK ranije u četvrtak potvrdio da protiv braće Mamić provodi “hitne dokazne radnje” zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja, te zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, u kojima je osim čelnika Dinama navodno učestvovala i službena osoba Porezne uprave, HNS je potvrdio da je u slučaj umiješan i Vrbanović, izvršni direktor krovne nogometne organizacije u kojoj je Zdravko Mamić prvi dopredsjednik, prenosi Hina.

Lažeš Ostojiću…

“To su sve laži i manipulacije. Kažem sada Ostojiću – Ranko, vi lažete! Pokazao sam danas novinarima ispis s mog mobitela, niko me nije zvao u 15.25. Nikakvih takvih poziva nisam imao, kontaktirao sam s voditeljem pretresa, i pitao sam još ujutro trebam li se vratiti”, rekao je Mamić večeras u emisije Otvoreno na HRT-u, te ustvrdio da je on bio pomagač policiji.

“Ljudi su došli bez naloga pretražiti naše stanove u Hoto centru na Cvjetnom, došli su bez naloga, ja sam zvao Horvatinčića da ih pusti unutra, na moju odgovornost, i onda su ih pustili bez naloga”.

“Ja ću u nedjelju doći i mogu me već na granici privesti”, rekao je Mamić u emisiji u kojoj je gostovao i ministar Ostojić.

Ostojić je ponovio kako je policija zvala Mamića, te da je odbio doći.

“Ako nekome pretražuju kuću logično je da se ostavi kupanja s mamom i dođe”, rekao je Ostojić i poručio Mamiću da “prestane napadati i bacati prašinu i da se pojavi pred istražnim organima”.

Vratit će se…

Odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, koja je prisustvovala pretresu, novinarima je ispred njegove kuće na zagrebačkom Tuškancu rekla da će se Mamić vratiti u Hrvatsku kada to bude potrebno.