Globus

stigla i ruska reakcija

Raste broj mrtvih nakon ruskog raketiranja tržnog centra u Kremenčuku

27/06/2022

Površina požara nakon udara dostigla je 10,3 hiljade kvadratnih metara. Najmanje 59 osoba je povrijeđeno, od kojih je 25 hospitalizovano

Broj mrtvih od posljedica ruskog raketnog udara na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuk porastao je na 13, objavio je šef Poltavske regije Dmitrij Lunjin, prenosi Ukrinform.

“13 mrtvih od raketne vatre u Kremenčugu”, napisao je Lunjin u poruci na Telegramu.

Kako je prenio Ukrinform, Rusi su 27. juna u 15.50 sati raketama H-22 gađali tržni centar Kremenčuk, u kojem je u trenutku udara prema istom izvoru, bilo oko hiljadu civila.

Površina požara nakon udara dostigla je 10,3 hiljade kvadratnih metara. Najmanje 59 osoba je povrijeđeno, od kojih je 25 hospitalizovano.

Gašenje požara je u toku.

Ruska reakcija – provokacija

Stigla je prva reakcija Rusije na današnje raketiranje šoping centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku.

Dopisnik The Economista Oliver Carroll na Twitteru je prenio izjavu zamjenika ruskog predstavnika pri UN-u.

“Puno je nekonzistentnosti u Kremenčuku, to izgleda kao provokacija kakve smo već vidjeli u Buči”, rekao je ruski diplomata.

Osam mrtvih u Lisičansku

Najmanje osam mrtvih i više od 20 povrijeđenih bilo je u današnjem granatiranju Lisičanska, grada na istoku Ukrajine u kojem i dalje ukrajinska vojska ima kontrolu.

“Danas su u Lisičansku Rusi gađali masu ljudi raketnim sistemom Orkan. Poginulo je osam osoba, dok je 21 prebačena u bolnicu. Među poginulima je i 15-godišnji tinejdžer”, objavio je šef Luganjske oblasti Serhiy Hayday.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.