Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rastu tenzije na grčko-makedonskoj granici, poginuo 22-godišnji Marokanac

migranti izbjeglice makedonija

Na granici između Grčke i Makedonije, gdje se i danas nalazi veliki broj izbjeglica i ekonomskih migranata koji nastavljaju blokirati granični prelaz, situacija postaje sve napetija nakon što je smrtno stradao mladić porijeklom iz Maroka, a grčka policija upotrijebila silu i suzavac.

Prema nezvaničnim informacijama očevidaca, 22-godišnji Marokanac poginuo je od strujnog udara prilikom punjenja mobilnog telefona preko jednog od agregata, što je dodatno povećalo tenzije na tzv. ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije.

Kako javlja novinar Anadolu Agency (AA) sa terena, grčka policija se suočava s velikim teškoćama prilikom stvaranja koridora za prelaz grupe izbjeglica koji dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka.

Ekonomski migranti, koji su zarobljeni na grčko-makedonskom graničnom prelazu, u znak protesta i dalje ne dozvoljavaju da granicu pređu ni izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Iraka.

“I mi smo ljudi, kao i oni. Mogu čak reći da se suočavamo sa većim problemima nego izbjeglize iz Afganistana”, rekao je jedan od njih.

Jedan dio ekonomskih migranata policija je uspjela udaljiti upotrebom sile i suzavca, međutim grupa Iranaca i dalje je ostala na graničnom prelazu, čvrsto se držeći za žice. Među njima ima djece i žena, što onemogućava grčkoj policiji da dalje interveniše.

Iz UNHCR-a Makedonije za AA je potvrđeno da su u stalnoj koordinaciji s kolegama sa grčke strane granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije saopćilo je da je u posljednjih 24 časa granicu sa Grčkom prešlo 2.797 stranih državljana, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.