Radnici Krivaje blokirali put Zenica – Doboj: Ne idemo dok vlasnik ne odstupi

BiH

Radnici Krivaje blokirali put Zenica – Doboj

Radnici kompanije “Krivaja Mobel” iz Zavidovića blokirali su danas u podne petlju na putu M-17 Zenica – Doboj kod Žepča.

Oko 400 radnika stiglo je pješke iz Zavidovića u Žepče nakon čega su, kako su i najavili, blokirali petlju na ulazu u Žepče. Traže raskid ugovora sa vlasnikom koji je uručio otkaze radnicima, kao i zbog neisplaćivanja plaća.

Radnik Jasmin Bečić rekao je kako radnici neće odblokirati put dok se njihov zahtjev da sadašnji vlasnik odstupi sa te funkcije, ne ispuni.

“Odlučili smo da blokiramo put dok se naši zahtijevi ne ispune. Ovo je drugi put da smo pješačili u mjesec dana jer nemamo više kud. Odlučili smo da ovo uradimo jer je stanje u kompaniji katastrofalno, a vlasnici su došli prije godinu dana, obećali sve, a ništa nismo dobili”, kaže Bečić.

Razlog je, kako kaže Bečić način na koji se vodi kompanija, a radnicima ne isplaćuju plate. Platu od oko 300 konvertibilnih maraka dobijat će na tri dijela od po 90 ili stotinu KM, od čega kažu da ne mogu živjeti.

krivaja radnici (2)

Jasmin Bečić

“Primanja su neredovna, plate su do nekih 300 KM, a isplaćuju nam po 90 ili 100 KM i to je pitanje kada ćemo dobiti ostatke”, dodaje Bečić.

Radnici su poslali i predstavnike sindikata na razgovore u Vladu Federacije BiH i kažu da će odblokirati cestu kada dobiju odgovor da će sadašnji vlasnici otići iz “Krivaje Mobel”.

Iz Vlade FBiH su saopćili kako nisu ovlašteni niti se mogu miješati u sudski postupak, jer je IP “Krivaja d.o.o.” u stečaju četiri godine, što je sudski postupak u kojem je nastala i “Krivaja Mobel d.o.o”.

“Ovo posebno zbog toga što su kupoprodajni ugovor zaključili IP ‘Krivaja d.o.o.’ Zavidovići u stečaju, a potpisao ga stečajni upravnik Hamdija Muratović i Ortačka grupa. Vlada FBiH u prošlom mandatu je sa Sindikatom IP ‘Krivaja’ i Ortačkom grupom zaključila ugovor o regulisanju obaveza prema PIO za uvezivanje radnog staža radnika počev od 1.1.2004. do 31.12.2014. godine. Aktuelna vlada će nastaviti izmirivati preuzete obaveze u skladu sa ovim ugovorom”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iz Vlade FBiH su podsjetili da je 10. novembra ove godine održan sastanak federalnog premijera, direktora Razvojne banke i Federalnog zavoda za zapošljavanje s predstavnicima vlasnika “Krivaje Mobel”, Sindikata, načelnika Općine Zavidovići, premijera Zeničko-dobojskog kantona, s ciljem iznalaženja rješenja za probleme u kojima se nalazi ovo privredno društvo.

“I ovom prilikom, kao i u brojnim drugim slučajevima, bilo da je riječ o privatnim ili kompanijama u državnom vlasništvu, ponuđena je pomoć Vlade FBiH u restrukturiranju i ovog privrednog subjekta. Od vlasnika ‘Krivaje Mobel’ zatraženo je da se izjasni o prijedlogu za moguće rješenje problema. Do danas takav prijedlog nije dostavljen Federalnoj vladi”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Put M-17 još uvijek je blokiran, a iz oba pravca se na putu nalaze duge kolone, većinom kamiona.