Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rat Anonymousa i ISIS-a: Šta hakeri mogu učiniti teroristima?

isis

Kontroverzna hakerska aktivistička grupacija Anonymous objavila je radi Islamskoj državi koja je preuzela odgovornost za brutalne terorističke napade koji su se dogodili u Parizu prošle sedmice.

Primivši tu vijest, o, kako je Anonymous najavio, njihovoj “najvećoj operaciji ikad”, militanti IS-a nazvali su grupu hakera – “idiotima”.

S obzirom na porast aktivnosti Anonymousa nakon te izjave, čini se IS prijetnje hakera nije shvatio dovoljno ozbiljno. Odmah nakon deklaracije, Anonymous tvrdi da su uspjeli hakirati i ugasiti više od 5500 korisničkih računa na Twitteru povezanih s IS-om, prenosi The Hacker News.

Do sada su najpoznatije mete ove hakerske organizacije, koja formalno nema ime i niti jednog člana, bili Ku Klux Klan, Vatikan, Baptistička crkva Westboro, razne države te čak i CIA

Anonymous je svoje aktivnosti vezane uz odmazdu za Paris objedinio pod hastagom #OpParis (‘Operation Paris’, odnosno Operacija Pariz).

Prethodno su hakeri i organizacije koje su s njima povezane rušili internetske stranice povezane s IS-om te su tvrdili da su hakiranjem i gašenjem njihovih stranica na društvenim mrežama uspješno onesposobljavali njihove napore prilikom regrutiranja novih članova.

Do sada su najpoznatije mete ove hakerske organizacije, koja formalno nema ime i niti jednog člana, bili Ku Klux Klan, Vatikan, Baptistička crkva Westboro, razne države te čak i CIA.

Je li odbacivanje Anonymousove prijetnje od strane IS-a prikrivanje realne brige? The Hacker News smatra da IS dobro zna koliko je Anonymous moćan te da su njihove reakcije nakon objave rata indikacija toga.

IS je već počeo slati upute svojim članovima putem servisa za razmjenu poruga Telegram kako mogu povećati sigurnost prilikom online djelovanja. Naime, IS koristi svoju prisutnost na društvenim mrežama za radikalizaciju mladih ljudi, a udar na tu mrežu može teroristima nanijeti ozbiljniju štetu.

Proizvođač aplikacija za enkriptirane poruke Telegram kaže da su zatvorili preko 80 tajnih kanala kojima su se koristili pripadnici IS-a, prenosi Business Insider.

The Atlantic javlja da trenutno postoji otprilike 46 hiljada  računa na Twitteru koji su povezani s IS-om te da svaki od njih ima prosječno 1000 sljedbenika. IS je također ustanovio i džihadističku korisničku podršku za svoje vojnike kako bi im bili na usluzi prilikom širenja propagande i regrutiranja novih članova diljem svijeta.

Gašenje preko 5500 korisničkih računa na Twitteru povezanih s IS-om u samo jednom danu nakon objave rata pokazuje da je Anonymous mislio ozbiljno. Osim ovih napada, Anonymous putem ‘DDoS’ (‘Distributed Denial od Service’) napada gasi stranice putem kojih IS prikuplja novce za svije kampanje.

Osim toga, Anonymous je objavio i vodič za pronalaženje internetskih stranica povezanih s IS-om.

[yuzo_related]

– Umjesto samo sjedenja i ne rađenja ničega, ovi alati i vodiči mogu vam pomoći da napravite nešto. Vaša pomoć znači puno i mi vas potičemo na sudjelovanje u svim aktivnostima u okviru Operacije Pariz, napisao je jedan član Anonymousa.

Ali, britanski Independent prenosi da je Anonymous, u velikoj želji da naprave štetu IS-u, hakirao te potom objavio profile na društvenim mrežama korisnika koji nisu članovi IS-a. Ova vijesti dolazi nakon sličnih problema koje je grupacija imala prilikom objavljivanja e-mailova i identiteta navodnih članova Ku Klux Klana.

Druge hakerske organizacije kritizirale su Anonymous zbog ovoga te su ih upozorile da moraju poboljšati alate za verifikaciju računa koja identificiraju kao terorističke ili povezane s teroristima.