Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ratište dugo 500 kilometara: Rusi sve koncentrisali na jedno mjesto, Ukrajinci napadaju na jugu

severodonetsk tw

Linija je u ovom trenutku dugačka oko 500 kilometara te se i Rusija i Ukrajina susreću sa sličnim problemima, a to je održavanje linija te dovođenje novih jedinica sposobnih za borbu

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o stanju na istoku Ukrajine.

“Rusija nastavlja s pokušajima napada na Severodonjeck iz tri smjera iako se ukrajinska obrana drži. Malo je vjerovatno da je ijedna strana stekla značajniji pomak u posljednja 24 sata”, pišu Britanci.

I dok Rusi većinu svojih snaga koncentriraju u Donbasu, pišu dalje, na bokovima su slabiji i natjerani u defenzivu.

“Ukrajinske snage su postigle određeni uspjeh protunapadom u jugozapadnoj regiji Herson, uključujući ponovno zauzimanje uporišta na istočnoj obali rijeke Ingulec”, stoji dalje.

Linija je u ovom trenutku dugačka oko 500 kilometara te se i Rusija i Ukrajina susreću sa sličnim problemima, a to je održavanje linija te dovođenje novih jedinica sposobnih za borbu.

Za to vrijeme, navode Britanci, Rusi nasilno u okupiranoj regiji Herson uvode rubalj kao sredstvo plaćanja te zapošljavaju ruske učitelje i uvode ruski program u škole.

Ukrajinski izvještaj

Prema posljednjem ukrajinskom vojnom operativnom izvještaju, Ukrajina odbija ruski napad na svoj ključni istočni grad.

“Naši ratnici uspješno su obuzdali napad na grad Severodonjeck, borba je u toku. Pokušaj zauzimanja obližnjih gradova Toškivke i Ustinivke također je bio neuspješan”, tvrdi glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage bombardirale su ukrajinske položaje intenzivnim topovskim napadima, zračnim napadima i neprestanim borbama ulicu po ulicu, rekao je regionalni guverner pokrajine Luhansk Serhij Hajdaj.

U ključnom gradu za koji se danima vode teške bitke prema izvještajima je ostalo između 10.000 i 11.000 civila.

“Vojna situacija u Severodonjecku je konstantno teška”, rekao je načelnik gradske vojne uprave Severodonjecka.

“Naše oružane snage su učvrstile svoje položaje, držeći granice u gradu koji su zauzele”, rekao je Oleksandr Striuk na nacionalnoj televiziji.

“Borbe ne jenjavaju. Orci (ruske snage) ubacuju sve više i više snaga, ovdje je koncentrirano puno topništva i opreme kojom napadaju grad. Orci pokušavaju napredovati, mi ih zaustavljamo. Naše oružane snage daju sve od sebe da odbrane grad”, rekao je.