Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratni veteran Veljko Marić izručen Hrvatskoj

Veljko-Maric111

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdio je u utorak da je hrvatski ratni veteran Veljko Marić predan hrvatskoj policiji te da se nalazi u Hrvatskoj.

“Predmet Veljka Marića, u smislu njegovog transfera u Republiku Hrvatsku na izdržavanje kazne je riješen i on je upravo sada predan hrvatskoj policiji, nalazi se u Hrvatskoj, bit će prevezen u Remetinec i kasnije će se s njime postupati kao sa svakom osuđenom osobom, znači dijagnostika i upućivanje na izdržavanje kazne u jedan od hrvatskih zatvora”, rekao je Miljenić novinarima u Saboru.

O transferu hrvatskom pravosuđu Veljka Marića, koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, odlučio je Žalbeni sud u Beogradu, a o vremenu i tehničkom dijelu transfera dogovorila su se resorna ministarstva Srbije i Hrvatske.

Veljko Marić u Sremskoj Mitrovici izdržavao je kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991., a srbijansko pravosuđe potvrdilo je da se protiv njega vodi istraga “za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina”, također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja bilateralnih dogovora o njegovu transferu u Hrvatsku, a u zahtjevu za transfer koji je podnijelo hrvatsko ministarstvo pravosuđa ranije je navedeno kako će se “izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj, prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja”.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju u listopadu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora. Sud je odbio njegovu žalbu. Bio je uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje
ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Hrvatska se usprotivila takvom zakonu, a zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku rezoluciju o napretku Srbije, uključujući i amandman hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke, kojim se Beograd poziva da razmotri svoj zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.