Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagreb

Ratni zločinac odmah po isteku zabrana objavio knjigu, među gostima Kordić, Milić, Jurčić

valentin ćorić knjiga
FOTO: Screenshot
Detalj sa promocija

Ćorić je moj porodični prijatelj, to ću uvijek poštovati i tu ću stati, kazao je Goran Milić. U čitavom prilogu niti jednom nije spomenuto da je Valentin Ćorić ratni zločinac osuđen za najteža djela

U Društvu hrvatskih književnika u centru Zagreba jučer je predstavljana knjiga ratnog zločinca Valentina Ćorića “In vino libertas”, autobiografski zapisi iz Haaga. Valentin Ćorić je u petak govorio za medije u Zagrebu, a u svojoj knjizi je govorio “kako su mu rušili dostojanstvo, ponižavali ga i provocirali”.

Knjiga govori o godinama provedenim u haškom zatvoru, o razdoblju zabrane konzumiranje alkohola. Kako bi malo olakšao zatvorske dane Ćorić je došao na ideju kako od stolnog grožđa, od par kilograma grožđa, napraviti vino koje će na kraju konzumirati i on, ali i njegovi, kako je sam kazao, odani prijatelji iz zatvora.

Promociji knjige u Zagrebu prisustvovao je i poznati novinar i putopisac Goran Milić, kao i još jedan osuđeni ratni zločinac Dario Kordić. Bio je tu i poznati nogometni trener Krunoslav Jurčić.

dario kordić na promociji
FOTO: Screenshot
I ratni zločinac Kordić bio na promociji

Danas sam došao ovdje jer je njemu istekla zabrana

RTV Herceg-Bosna navodi da o autoru i cijeloj porodici Ćorić s poštovanjem govore oni koji ih poznaju dugi niz godina. Neki poput poznatog novinara i putopisca Gorana Milića još iz svojih tinejdžerskih dana.

“Danas sam došao ovdje jer je njemu istekla zabrana objavljivanja pa sam došao vidjeti ko je i šta je te kupiti tu knjigu. Apsolutno nisam raspoložen da politiziram. Neka živi Herceg-Bosna u svojoj televiziji, neka živi ko god hoće i kako hoće. Vale Ćorić je moj porodični prijatelj, to ću uvijek poštovati i tu ću stati”, kazao je Goran Milić.

Ratni zločinac Valentin Ćorić je 2019. godine, nakon dvije trećine odslužene kazne, pušten na slobodu.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Zabrane istekle 24. januara

Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Krivima je proglasio premijera tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te koamndanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Ratni zločinac Valentin Ćorić: Osuđen za najteža krivična djela
FOTO: Screenshot
Ratni zločinac Valentin Ćorić: Osuđen za najteža krivična djela

Udruženi zločinački poduhvat

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Kako mediji navode, prvi put u istoriji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu uvedene su stroge mjere.

Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nošenje oružja, pristup svjedocima, istupanje u medijima, kao i politički angažman.

Ćoriću su dvije trećine kazne istekle 24. septembra 2018. godine, a pušten je iz zatvora 16. januara 2019. godine. Tako da su zabrane koje mu je Sud izrekao prilikom izlaska iz zatvora istekle 24. januara ove godine.