Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raul Castro i vodeći kubanski zvaničnici odali počast Fidelu Castru

fidel_castro_komemoracija

Kubanski predsjednik Raul Castro, skupa s vodećim zvaničnicima Komunističke partije i vlade odao je počast pokojnom revolucionarnom vođi Fidelu Castru na emotivnoj ceremoniji, javila je državna televizija.

Kako je prikazano u televizijskom izvještaju, oni su stajali pred slikom Fidela Castra i njegovim pepelom na ceremoniji održanoj u ministarstvu odbrane, a minutom šutnje su odali počast preminulom revolucionarnom vođi.

Nakon toga je Raul Castro položio bijelu ružu ispred posmrtnih ostataka svog brata a za njim su slijedili legendarni gerilski komandanti Ramiro Valdes i Guillermo Garcia.

Noseći svoju tipuičnu vojnu uniformu, Raul Castro je također potpisao zakletvu da će ostati odan konceptu revolucije Fidela Castra.

To je prvi put da su Kubanci vidjeli pepeo Fidela Castra otkako je Raul Castro objavio njegovu smrt u petak navečer.

Na stotine hiljada Kubanaca okupilo se u ponedjeljak na najvećim gradskim trgovima širom otoka kako bi se oprostili od 90-godišnjeg Fidela Castra, odajući mu počast pred njegovim slikama iz vremena kada je bi mladi gerilac i obećavajući vjernost njegovim socijalističkim principima.

U Memorijalu Jose Marti u Havani, uz sliku Fidela Castra bili su položeni cvijeće i odlikovanja bivšem predsjedniku tokom njegovog života.

Ceremonije odavanja počasti održavat će se do utorka u podne po lokalnom vremenu a državna sahrana i masovni miting podrške Castru očekuju se tokom dana, uz učešće visokih delegacija iz brojnih zemalja širom svijeta.

U srijedu će pepeo Fidela Castra započeti trodnevno putovanje širom Kube prema istoku zemlje prije nego što bude položen na groblju Santa Ifigenia u Santiagu, drugom po veličini kubanskom gradu.