Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiomerović: Pravnim sredstvima protiv 9. januara kao Dana RS-a

BiH

Mujo Hadziomerovic

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović najavio je da će se taj klub koristiti svim pravnim sredstvima da ospori 9. januar kao Dan RS-a.

Nakon što Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a danas nije usaglasila stavove, Ustavni sud RS-a odlučit će da li je Zakonom o Danu RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Hadžiomerović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da ne očekuje puno ni od Ustavnog suda RS-a, imajući u vidu njegove ranije odluke, ali je ukazao da je Ustavni sud BiH utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

Neprihvatljivo je, kaže, da se te odluke ne poštuju, kao ni Ustav i Dejtonski sporazum, te daje mogućnost u spornom Zakonu o Danu RS-a da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

Još je naveo da su, iako RS nema trenutno Zakon o Danu RS-a, počele pripreme za proslavu 9. januara, što je nečuveno.

RS treba da ima svoj dan, ali, istakao je, to mora biti usaglašen datum prihvatljiv za sve narode.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvataju 9. januar kao Dan RS-a.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.