Globus

Španija

Razbijen još jedan veliki balkanski narko-klan kojeg su činili i Bosanci (VIDEO)

22/09/2020

U primorskim gradovima Barceloni i Tarragoni uhapšena je 31 osoba, a pod istragom je još pet državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva i Španije

Španka policija je u Kataloniji razbila kriminalnu skupinu koja se bavila međunarodnom trgovinom marihuane te je privela više srbijanskih državljana s lažnim hrvatskim i slovenskim dokumentima, a pod istragom je i pet Hrvata, priopćila je u utorak Civilna garda.

U primorskim gradovima Barceloni i Tarragoni uhapšena je 31 osoba, a pod istragom je još pet državljana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva i Španije. Njihov identitet nije objavljen.

„Riječ je uglavnom o Srbijancima kod kojih smo pronašli lažne hrvatske i slovenske dokumente“, rekao je glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru iz Barcelone. „Sarađivali smo sa srbijanskom policijom, koja nam je dostavila njihove podatke, a u kontaktu smo i s policijama drugih zemalja“, dodao je.

Civilna garda je u saopćenju objavljenom u utorak izvijestila kako je u operaciji „Karibi“ (Caribes) pronašla u zatvorenim prostorima 12.600 biljaka marihuane te 190 kilograma obrađene marihuane. Zaplijenila je i 50.000 eura u gotovini.

„Marihuanu su uzgajali u Kataloniji, blizu granice s Francuskom, kako bi imali olakšan prekogranični cestovni transport u dijelove Evrope gdje su imali kontakte, odnosno kupce“, rekao je glasnogovornik. „Vjerovatno je značajan dio bio namijenjen i zemljama poput Srbije te područja bivše Jugoslavije, od kuda dolaze te osobe“, dodao je.

Civilna garda je pokrenula istragu u julu 2019. nakon što je izbio požar u kući u mjestu Olivella, blizu Barcelone, u kojoj je otkriven ilegalni električni uređaj koji je služio za uzgajanje marihuane.

Tu kuću, kao i druge u izoliranim i rezidencijalnim naseljima Barcelone i Tarragone, u najmu je imala srbijanska državljanka sa svojim partnerom, britanskim državljaninom, koja je bila vođa kriminalne skupine te je angažirala svoje sunarodnjake. Prema navodima policije, mnogi uhićeni članovi skupine od ranije imaju kaznena djela u Srbiji, a za nekima su srbijanske vlasti raspisale tjeralicu.

„Istražujemo zašto su imali lažne hrvatske i slovenske dokumente”, rekao je glasnogovornik. “Moguće je da su im oni olakšavali kretanje u Španiji i Evropskoj uniji budući da Srbija nije članica EU-a, ali je i moguće da su tim dokumentima naprosto skrivali svoj pravi identitet jer je postojala tjeralica za njima“.

Plantaže za uzgoj marihuane jednostavne su za uspostavu i zadnjih godina raste njihov broj u Kataloniji.

Civilna garda je u ovoj akciji pronašla i razmontirala 12 takvih zatvorenih postrojenja za ubrzani rast marihuane. Pretražila je 19 prostorija i kuća u desetak mjesta u Kataloniji.

„Ovo je zasad najveća i najaktivnija kriminalna struktura za uzgoj i trgovinu marihuanom koju smo ove godine razmontirali“, navela je u priopćenju Civilna garda.

Uhapšenim osobama određen je pritvor, dok su ostale puštene na slobodu dok traje istraga.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.