Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peru

Razbijen lanac krijumčara beba, bivši šef policije “mozak” organizacije

krijumcari
FOTO: BBC

Istražioci navode da je banda tražila siromašne trudnice koje su razmatrale abortus jer su mislile da nemaju mogućnosti da odgajaju djecu.

Policija u Peruu saopštila je da je raskrinkala bandu koja je krijumčarila bebe u južnom gradu Arekipa.

Među 14 uhapšenih osoba u jutarnjim racijama je i bivši šef nacionalne policije general Raúl Becerra. On još nije komentarisao ove informacije.

Policija sumnja da je njegova partnerka bila vođa lanca koji je nagovarao siromašne majke da predaju svoje bebe, koje su potom prodavane, prenio je BBC.

Zvaničnici su saopštili da je tokom racija spasena jedna petomjesečna beba.

Policija je objavila da je 500 njenih pripadnika učestvovalo u istovremenim racijama na 18 adresa u ovom industrijskom gradu. Akcija je počela u 3.00 časa iza ponoći po lokalnom vremenu.

Među pretresenim objektima je i imanje generala Becerre. Policija sumnja da je njegova partnerka Cinthia Tello (32) predvodila ovu kriminalnu grupu, a da je on bio ključni saučesnik.

Becerra (61) je predvodio peruansku policiju od 2010. do 2011. godine, kada je penzionisan. Susjedi kažu da je Tellova organizovala lokalna takmičnja za izbor mis i javne događaje.

Istražioci navode da je banda tražila siromašne trudnice koje su razmatrale abortus jer su mislile da nemaju mogućnosti da odgajaju djecu.

Banda je potom tim ženama nudila novac kako bi im kasnije predale bebe. Novorođenčad su kasnije prodavana po cijeni od 4.000 sola (1.187 dolara), uz veliki profit.

Policija još ispituje da li su bebe prodate stranim parovima ili organizovanim bandama krijumčara.