Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lideri kine i SAD-a

Razgovor lice u lice: Objavljeno šta su dogovorili Biden i Jinping

biden xi
Foto: Pixsell

Biden i Xi su se sastali oko četiri sata na periferiji San Francisca kako bi razgovarali o pitanjima koja su zaoštrila američko-kineske odnose

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping dogovorili su se da otvore predsjedničku vruću liniju, nastave komunikaciju između dvije vojske i rade na suzbijanju proizvodnje fentanila, pokazujući opipljiv napredak u svojim prvim razgovorima licem u lice za godinu dana, javlja Reuters.

Biden i Xi su se sastali oko četiri sata na periferiji San Francisca kako bi razgovarali o pitanjima koja su zaoštrila američko-kineske odnose. Ostaju goruće razlike, posebno oko Tajvana.

Povratak direktnoj komunikaciji

Kao značajan napredak, dvije vlade planiraju da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula nakon što je tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u augustu 2022.

– Vratili smo se direktnoj, otvorenoj jasnoj direktnoj komunikaciji na direktnoj osnovi – rekao je Biden.

Osim toga, Biden je rekao da su on i Xi pristali na komunikaciju na visokom nivou.

-On i ja smo se dogovorili da svako od nas može direktno preuzeti telefonski poziv i odmah ćemo biti saslušani – kazao je on.

Ali u komentaru koji će vjerovatno razdražiti Kineze, Biden je kasnije rekao novinarima da nije promijenio stav da je Xi diktator.

Izglađivanje odnosa

Biden i Xi su ušli u pregovore kako bi izgladili težak period u odnosima koji su se pogoršali nakon što je navodno kineski balon za nadzor prošao kroz Sjedinjene Države i oborio ga je američki borbeni avion u februaru.

– Pa, vidi, on je. Mislim, on je diktator u smislu da je on tip koji vodi državu koja je komunistička zemlja – rekao je Biden.

Xi je rekao Bidenu da su negativni stavovi Komunističke partije u Sjedinjenim Državama nepravedni, rekao je američki zvaničnik novinarima nakon sastanka.