Bundestag

Razmatraju se tri opcije: Da li će Njemačka uvesti obaveznu vakcinaciju?

vakcina njemacka

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja parlamenta trebale bi se razmatrati tri opcije: obavezna vakcinacija za sve odrasle osobe, za sve starije od 50 godina ili neobavezno vakcinisanje

Njemački parlament trebao bi u srijedu održati prvu raspravu o mogućoj obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja parlamenta trebale bi se razmatrati tri opcije: obavezna vakcinacija za sve odrasle osobe, za sve starije od 50 godina ili neobavezno vakcinisanje.

Njemački političari dugo su insistirali na tome da neće biti obaveznog vakcinisanja u njihovoj zemlji. Međutim, situacija se preokrenula krajem prošle godine zbog nezadovoljstva javnosti da se zatvaranjem koči borba protiv koronavirusa.

Neposredno prije nego što je postao kancelar u decembru, Olaf Scholz se založio za obaveznu vakcinaciju, predviđajući da će odluka stupiti na snagu u februaru ili početkom marta.

Zastupnici bi u srijedu trebali započeti debatu, ali još uvijek nije poznato kada će zakon ići na glasanje i eventualno stupiti na snagu.

Njemački parlament je prošlog mjeseca odobrio zakon kojim se od osoblja u bolnicama i staračkim domovima traži da do sredine marta budu potpuno vakcinisani protiv koronavirusa ili da su se oporavili od bolesti.

Prošle sedmice, susjedna Austrija postala je prva evropska zemlja koja je odobrila obaveznu vakcinaciju za sve odrasle osobe, a odluka će stupiti na snagu sredinom marta.

Neke druge evropske zemlje uvele su obaveznu vakcinaciju za određene profesije ili starosne grupe.