Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iznimno opasne

Razorno oružje koje mijenja sve: Rusija krenula u masovnu proizvodnju bombi od tri tone

Foto: Screenshot/ X

Korištenje FAB bombi postalo je ključni element u ruskoj ofenzivi u Donjeckoj regiji, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske odbrane oko Avdijivke, koja je pala u februaru

Rusija je započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva koje planira koristiti u Ukrajini, saopćilo je juče njeno ministarstvo odbrane i dodalo da je proizvodnja zračnih bombi FAB-3000 počela u februaru.

Sergej Šojgu, ministar odbrane, također je obaviješten da je masovna proizvodnja nekoliko drugih bombi – FAB-500 i FAB-1500 – također povećana, izvijestio je ruski Sputnik, a objavljena je i snimka Šojgua u pogonu za proizvodnju takvih bombi.

FAB-3000 teži 3000 kg, to je zračna bomba opće namjene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa. Ruski vojni blogeri ranije ovog mjeseca objavili su videozapise tzv. klizećih bombi FAB-1500, koje su teške 1500 kg te uništavaju višespratnice u gradovima pod kontrolom Ukrajine u blizini prve linije u Donbasu.

“Ovakve bombe mogu razoriti bilo koji evropski grad”

Tzv. klizeće bombe od 3000 kilograma eksploziva iznimno su opasno oružje, a lakše verzije takvih bombi već su promijenile situaciju na ratištu u korist Rusije.

“Dok je Zapad zauzet govorenjem Putinu što sve NEĆE napraviti, Rusija je upravo krenula u masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3000 kilograma koje mogu razoriti bili koji evropski grad. Zapadni svijet naprosto nema pojma što se događa”, objavio je Jay in Kyiv, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Podsjetimo, Rusija već neko vrijeme u Ukrajini koristi više verzija moćne zračne bombe, koja je desetkovala ukrajinsku odbranu i narušila ravnotežu na prvim crtama linije. To je učinjeno pretvaranjem jednostavnog oružja iz sovjetske ere u klizeću bombu koja može napraviti krater širok 15 metara.

Kakva je to bomba?

Bomba se zove FAB-1500, oružje je od 1.5 tona, a gotovo polovicu bombe čini eksploziv. Ispušta se iz borbenih aviona s udaljenosti od 60-70 kilometara, izvan dometa većine ukrajinskih protuzračnih oružja. FAB-1500 još je jedan primjer kako Rusija vodi rat u Ukrajini – golemim razaranjima prije nego što pokuša zauzeti teritoriju, piše CNN.

Nedavne snimke s fronta u Donjeckoj regiji ilustriraju ogromnu snagu ovih bombi koje su pogađale termoelektrane, fabrike i nebodere – mjesta s kojih Ukrajinci koordiniraju svoju odbranu.

FAB-1500 usmjerava se prema svojoj meti pomoću sistema za navođenje i preklopnih krila koja mu omogućuju da klizi prema njoj. Joseph Trevithick, koji je pisao o razvoju bombe za TheWarZone, kaže da ovo oružje “nudi novu i daleko destruktivniju opciju izdvojenog udara za mnoge ruske taktičke avione, ali i pomaže pilotima da ostanu dalje od neprijateljske odbrane”.

Jedan vojnik iz ukrajinske 46. samostalne zračno-mobilne brigade iz grada Krasnohorivke nedavno je rekao za CNN: “Ranije smo bili granatirani samo topništvom. Sada su Rusi počeli napadati grad agresivnije i koristiti sredstva poput FAB-1500. Zašto to koriste? Zato što nanosi vrlo ozbiljnu štetu. Ako preživiš, sigurno ćeš zadobiti kontuzije. To stavlja velik pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati iako su se dosad više-manje navikli na FAB-500. FAB-1500 je pakao.”

Masovno korištenje FAB bombi kod Avdijivke

Korištenje FAB bombi postalo je ključni element u ruskoj ofenzivi u Donjeckoj regiji, posebno u sravnjivanju sa zemljom ukrajinske odbrane oko Avdijivke, koja je pala u februaru.

Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je za CNN: “Uoči i tokom bitke za Avdijivku stotine zračnih bombi lansirane su u nekoliko dana. Samo u 48 sati u pravcu Avdijivke iskorišteno ih je 250.”

FAB-1500 je najmoćniji u porodici “glupih bombi” iz sovjetske ere koje se sada u tvornici blizu Moskve prilagođavaju u jeftinu, ali moćnu verziju projektila. Justin Bronk, viši naučni saradnik na Royal United Services Instituteu u Londonu, kaže da je “proizvodnja kliznih bombi usko grlo, dok osnovni eksplozivni paket Rusi imaju u ogromnom broju”.

“Sitniš u usporedbi s cijenom projektila”

Rusi, dakle, imaju silovitu vatrenu moć kojom mogu djelovati na fiksnu odbranu povećavajući ukrajinske žrtve, ali još uvijek nedovoljno da iz temelja promijene ratište. “Ovo nije jeftina ili brza transformacija, ali ipak je puno manje od miliona dolara, koliko košta projektil. To je sitniš u usporedbi s cijenom projektila”, rekao je Ihnat za CNN.

Ruski vojni blogeri počeli su govoriti o oružju prošlog septembra, kada se testirala njegova tačnost. Telegram kanal Fighterbomber primijetio je da je nakon mnogo mjeseci pokušaja i pogrešaka FAB-1500 prvi put precizno pogodio svoju metu na ratištu.

Fighterbomber, koji je blizak ruskoj vojsci i ima gotovo pola miliona pretplatnika, tvrdi da je novorazvijeni klizni komplet povećao domet bombi. Također je ustvrdio da je FAB-1500 bio precizan unutar pet metara.

U roku od nekoliko sedmica ukrajinski i ruski izvori govorili su o korištenju masivne bombe u Hersonu na jugu i Harkivu na sjeveru.

Fabriku bombi posjetio i Šojgu

Zatim je u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu viđen u obilasku fabrike JSC Tactical Missiles Corporation – velikog proizvođača oružja – u moskovskoj regiji, gdje su mu pokazana sklopiva krila razvijena za bombu. Kompanija je rekla da je razvila “visoko precizno” streljivo pretvarajući stare bombe slobodnog pada u oružje koje će kliziti do cilja.

Direktor fabrike ponosno je izvijestio Šojgua da je produktivnost porasla za 40% jer se prešlo na proizvodnju 24/7. Bronk napominje da se konvertirane FAB bombe mogu koristiti samo protiv fiksnih ciljeva, ali u žestokom ratu na istoku glavni ukrajinski položaji su općenito poznati Rusima.

Ruski zrakoplovi koji šalju ove bombe nisu neranjivi. Ukrajinske zračne snage tvrde da su u prošlim sedmicama oborile nekoliko lovaca Su-34. No, većina ukrajinske protuzračne odbrane nema domet da bi mogla pogoditi avione udaljene 70-ak kilometara.

Problemi za ukrajinsku protuzračnu odbranu

“Naša protuzračna odbrana postaje sve jača, ali još uvijek nemamo dovoljno kapaciteta. Njihov cilj nije samo pogoditi naše položaje na prvoj crti već vođene klizne bombe lete dalje iza naših branitelja kako bi pogodile zapovjedna mjesta, zalihe, streljivo i tako dalje”, rekao je Ihnat.

“Bombarderi Su-35 i Su-34 ne prilaze toliko blizu koliko bismo željeli. Ipak, da imamo više dalekometne protuzračne odbrane, mogli bismo srušiti ove avione dalje od svojih linija”, dodao je.

Bronk kaže da je razvoj klizećih bombi dao Rusima mogućnost da efikasnije koriste svoje taktičke zračne snage (za razliku od bombardera dugog dometa) nakon njihove ograničene uloge u prvoj fazi rata. On kaže da je američki Patriot praktički jedina odbrana koja ima domet da se suprotstavi ovoj prijetnji, ali Ukrajinci imaju ograničen broj tog oružja. A rakete koje koriste Patrioti nedostaju im zbog kašnjenja američkog Kongresa u usvajanju daljnjeg paketa vojne pomoći Ukrajini.

Naizgled neiscrpne zalihe

Ukrajinski dužnosnici, od predsjednika Volodimira Zelenskog naniže, gotovo svakodnevno traže protuzračno oružje većeg dometa kako bi se Ukrajina odbranila od ruske zračne prijetnje. Borbeni avioni F-16 na kojima sada treniraju ukrajinski piloti vjerovatno neće poletjeti iznad Ukrajine do druge polovine ove godine, ali bi mogli prisiliti ruske borbene avione da se drže podalje.

U međuvremenu su ukrajinske snage na prvim linijama, posebno u Donjecku, izložene snažnim ruskim zračnim udarima – ponekad više od 100 u jednom danu.

Baš kao što su Rusi prethodno izbrisali ukrajinske položaje intenzivnim topništvom, sada koriste naizgled neiscrpne zalihe ovih razornih bombi kako bi ostavili ukrajinske snage bez sredstava za odbranu i bez skloništa.