Globus

Hrvatski meteorlozi

Region će pogoditi novi toplotni talas, pa pljuskovi s grmljavinom

23/07/2019

Od petka se očekuje nestabilnije vrijeme, uz moguće pljuskove i grmljavinu

U Hrvatskoj se narednih dana očekuje toplotni talas, uz dnevnu temperaturu i do 36 stepeni Celzijusovih, a od petka, 26. jula, mogući su pljuskovi sa grmljavinom prvo u gorju i centralnoj Hrvatskoj, zatim i u ostalim krajevima i većem dijelu Jadrana.

U istočnoj Hrvatskoj sutra će prevladavati sunčano vrijeme, uz umjerenu oblačnost u Podunavlju. Najniža temperatura biće od 16 do 19, najviša od 31 do 33 stepena Celzijusova, naveo je meteorolog Zoran Vakula u prognozi za HRT.

U centralnom dijelu zemlje očekuje se sunčano i vedro, uz slab vjetar, a danju još i toplije nego prethodnih dana. Najviša temperatura iznosiće i do 34 stepena Celzijusova i označava početak toplotnog talasa na području Zagreba, gdje će tokom noći biti oko 20 stepeni Celzijusovih.

Sunčano i vruće očekuje se i na sjevernom Jadranu i nižim dijelovima gorske Hrvatske s najvišom temperaturom od 30 u gorju do 35 stepeni na obali, gdje se nastavlja toplotni talas. Ujutro je moguća slaba do umjerena bura.

U Dalmaciji se očekuje najniža temperatura oko 25 stepeni, a najviše od 33 do 36 stepeni Celzijusovih. Ujutro će ponegdje biti umjerena bura, od sredine dana duvaće umjeren sjeverozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske ujutro može biti jake bure, a poslije podne će duvati umjeren do jak sjeverozapadni vjetar, uz moguće nemirno more.

Temperatura će biti od 33 stepena Celzijusova, a ponegdje će iznostiti i 36 stepeni, pa je opasnost od toplotnog talasa velika, naveo je Tomislav Kozarić iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U četvrtak i petak, 25. i 26. jula, opasnost od toplotnog talasa koji može djelovati na zdravlje biće povećan i u unutrašnjosti, posebno u srednjoj Hrvatskoj, gdje najviša temperatura može biti i 35 stepeni Celzijusovih, a noći bi mogle biti tople.

Od petka se očekuje nestabilnije vrijeme, uz moguće pljuskove i grmljavinu, prvo u gorju i centralnoj Hrvatskoj, zatim i u ostalim kopnenim krajevima, pa i na većini Jadrana, posebno na sjevernom dijelu. Moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.