Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jugoistočna Evropa

Regionalni forum o vladavini prava: Uticaj pandemije na ljudska prava

jugoist

Spano je rekao da je Evropski sud u više navrata zaključio kako je vladavina prava „inherentna svim članovima Konvencije“

Sedmi regionalni forum o vladavini prava za jugoistočnu Evropu, koji se održava 16. i 17. oktobra, okupio je predstavnike Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i pravosudnih institucija iz sedam zemalja jugoistočne Evrope. Zvanična tema ovogodišnjeg foruma je „Covid-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“.

Forum su organizirali AIRE centar Program za zapadni Balkan i Civil Rights Defenders, a podržali su ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Vlada Kraljevine Švedske, Fondacija Konrad Adenauer i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Centralnoj konferenciji koja se održava u regionu Strazbura prisustvuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Robert Spano.

Spano je rekao da je Evropski sud u više navrata zaključio kako je vladavina prava „inherentna svim članovima Konvencije“.

– Ona je zvijezda vodilja Konvencije. Zajedno s osnovnim načelima demokratije i ljudskog dostojanstva, ona predstavlja pravni i moralni temelj rada Evropskog suda – izjavio je predsjednik Spano.

Učesnicima i učesnicama ovog skupa obratila se i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da je zdravstvena kriza ogolila i produbila dugotrajne nejednakosti u uživanju ljudskih prava – saopćeno je iz AIRE centra.

– Krajnje je vrijeme da premostimo taj jaz i moć ljudskih prava iskoristimo kao djelotvorni lijek za društvo u cjelini. To podrazumijeva poštovanje transparentnosti i dostupnosti informacija, očuvanje djelotvornih zaštitnih mehanizama i prepoznavanje potrebe za jedinstvom, solidarnošću i saradnjom, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou – izjavila je komesarka Mijatović.

Na centralnoj konferenciji bivše i sadašnje sudije i sutkinje Evropskog suda za ljudska prava govore o pravima iz Evropske konvencije koja su pogođena pandemijom, njihovoj zaštiti te situaciji na zapadnom Balkanu.

U isto vrijeme, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država jugoistočne Evrope okupili su se u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni zajedno s ombudsmanima, zastupnicima država pred sudom u Strazburu, predstavnicima pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima učestvuju u ovom događaju putem video linka.

U saopćenju se navodi da su skup u Sarajevu otvorili potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, britanski ambasador u BiH Matt Field i holandski ambasador u BiH Reinout Vos.

Ćeman je rekao da je obaveza pravosudnih organa, institucija i javne vlasti da osigura provođenje zdravstvenih mjera u ambijentu koji neće ugroziti ljudska prava i slobode garantirane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

– Ustavni sud BiH kroz zajedničke projekte s AIRE centrom, u koje spada i aktivno učešće na godišnjem regionalnom forumu, nastoji ne samo doprinijeti afirmaciji i unapređenju stručnih znanja i kulture dijaloga, te unapređenju ljudskih prava i sloboda općenito nego, u konkretnom slučaju, kroz razmjenu iskustava s drugima, doprinijeti očuvanju zdravlja i života građana Bosne i Hercegovine, ali i svih drugih koji s njima po bilo kojem osnovu dolaze u dodir – naveo je potpredsjednik Ćeman.

Ambasador Field je istaknuo da je važno zalagati se za zaštitu ljudskih prava kako bi se izborili sa izazovima koje je donijela pandemija.

– Pandemija COVID-19 i mjere koje države preduzimaju u borbi protiv ove bolesti stavili su zaštitu ljudskih prava pred brojne nove izazove. Sada je važnije nego ikada da nastavimo da se zalažemo za zaštitu ljudskih prava i da prilagodimo trenutne napore kako bismo se izborili s novim izazovima koje je pandemija donijela – rekao je ambasador Field.

Ambasador Vos je naglasio važnost uspostavljanja ravnoteže između mjera koje države poduzimaju kako bi zaštitile stanovništvo i poštivanja ljudskih prava.

– Države širom svijeta i u Evropi suočavaju se s izazovom bez presedana – pokušavaju da svoje stanovništvo zaštite od bolesti COVID-19. Neophodne mjere koje su razne države preuzele neizbježno su u sukobu s vrijednostima do kojih nam je toliko stalo. Neostvarivanje pravične ravnoteže između ovih mjera i zaštite demokratije, vladavine prava i ljudskih prava je nešto što ne možemo sebi da priuštimo. Jednostavno zato što je u pitanju ono što jesmo, što cijenimo i na šta kao ljudska bića imamo pravo – rekao je ambasador Vos.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović, u izjavi datoj pred početak Foruma, govorio je o značaju ovog skupa. Vehabović je rekao da se Forum bavi sagledavanjem problema iz ugla sudija koji počinju proces pa sve do sudija Evropskog suda koji ga završavaju – navode iz AIRE centra.

– Uloga Foruma je da taj put bude brz, efikasan i pravičan, a to se može postići samo razmjenom informacija, ideja i samim time boljeg shvatanja različitih etapa kroz koje prolazi jedno pravno pitanje. Kroz proces razumijevanja i prikupljanje iskustava iz zemalja regiona, učimo na tuđim greškama ili drugi uče na našim, ali sa zajedničkim ciljem koji kroz Forum pokušavamo da ostvarimo – da greške ne ponavljamo. Zbog svega ovoga Forum je multilateralni projekat koji zaslužuje posebno mjesto u godišnjem kalendaru aktivnosti svakog sudije u regiji – izjavio je Vahabović.

Forum je pružio priliku najvećim evropskim pravnim stručnjacima da govore o prijetnjama ljudskim pravima koje su se pojavile tokom pandemije, te da daju rješenja za ove izazove.

Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu jedan je od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, pravnike i predstavnike nevladinih organizacija iz regiona.

Cilj mu je da promovira sprovođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima na državnom nivou, podstakne regionalnu saradnju u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava, te da pruži pomoć u procesu integracije regiona u Evropsku uniju – saopćeno je iz AIRE centra.

AIRE centar je nevladina organizacija iz Londona koja se bavi unapređenjem znanja o evropskim pravnim standardima na polju ljudskih prava i pruža podršku žrtvama kršenja tih prava.

Civil Rights Defenders je međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava te pruža podršku braniteljima i braniteljkama ljudskih prava.