Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širi se omikron

Rekordan broj novozaraženih u Izraelu, počelo vakcinisanje četvrtom dozom

Izrael_koronavirus_vakcinacija_Xinhua (1)

Oko 61 posto od 9,4 miliona Izraelaca se smatra vakcinisanim, što znači da su dobili dvije doze u razmaku od šest mjeseci kao i osobe s dopunskim vakcinisanjem

Broj novih zaraženih koronavirusom u Izraelu dostigao je najviši nivo od početka pandemije.

Izraelsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je u roku od 24 sata registrirano 11.978 novih slučajeva. Prethodni najveći broj bio je 11.345 i registrovan je 2. septembra prošle godine.

S obzirom na val zaraza varijantom koronavirusa omikron, Izrael je ove sedmice započeo vakcinisanje četvrtom dozom osoba starijih od 60 godina i medicinskih djelatnika, prenosi dpa.

Prema studiji bolnice Shiba u blizini Tel Aviva, četvrta doza vakcine BioNTech/Pfizer povećava broj antitijela protiv omikrona pet puta unutar jedne sedmice.

Izraelski premijer Naftali Bennett upozorio je da bi broj slučajeva mogao porasti na čak 50.000 dnevno tokom porasta Omikrona. “Oluja omikron postaje sve jača”, rekao je u utorak.

Oko 61 posto od 9,4 miliona Izraelaca se smatra vakcinisanim, što znači da su dobili dvije doze u razmaku od šest mjeseci kao i osobe s dopunskim vakcinisanjem.

Trideset posto stanovništva nije vakcinisano, a za devet posto stanovnika imunizacija je već istekla.