Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod Konjica

Završetkom deminiranja kod Konjica omogućene pripreme za gradnju autoputa

deminiranje vc (1)

Na ovom području pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A)

U naselju Mladeškovići kod Konjica, završen je deminerski zadatak “Koridor 5c Konjic-Mostar” i od minske opasnosti oslobođeno područje ukupne površine 25.838 kvadratnih metara, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), javlja Anadolu Agency (AA).

“Kako lokacija na kojoj se odvijao ovaj deminerski zadatak spada pod dio trase na kojoj je JP Autoceste Federacije BiH planirao gradnju autoceste na Koridoru 5c: Konjic (petlja Ovčari) – petlja Mostar, FUCZ angažovala je više deminerskih timova iz Sarajeva, Goražda, Mostara, Livna, Travnika, Busovače i Tuzle kako bi se što hitnije završio ovaj zadatak i stvorili uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju trase autoputa na ovoj dionici”, navodi se u saopštenju iz dodaje da je zadatak obavljen metodom tehničkog izviđanja.

Na ovom području pronađena je jedna protivpješadijska mina (PMR-2A) i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (pancirno zrno 40 mm).

“Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na zadatku obavili su pripadnici FUCZ za uklanjanje NUS-a”, dodaje se u saopštenju.

FUCZ kao izvođač radova sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Konjic.