Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekordne temperature: Toplotni val zahvatio Australiju

australija

Četiri najveća grada Australije ovih dana zahvatile su temperature zraka više od 33 stepena Celzijusa, što je prvi put u proteklih 51 godinu.

Prema podacima tamošnjih medija, rekordne temperature u decembru registrovane su u gradovima Adelaide, Melbourne, Canberra i Sydney.

Trodnevna vremenska prognoza predviđa 35 stepeni Celzijusa za Sydney, 34 za Melbourne i 33 za Canberru, od ponedjeljka do srijede ove sedmice. U Adelaide i okolnim područjima može se očekivati maksimalno 34 stepena u ponedjeljak i utorak.

Meteorološki zavod Australije izdao je upozorenje na “toplotni val” za sjeveroistočne dijelove kontinenta. U državi Victorija vatrogasna služba izdala je upozorenje na opasnost od požara.

Meteorolog John Turnbull tvrdi kako je ovo neobično toplo vrijeme za kraj kalendarske godine rezultat vjetrova koji pušu sa Tasmanskog mora smještenog između Australije i Novog Zelanda.

Turnbull ističe kako je toplotni val zdravstveni rizik za osobe starije od 65 godina, trudnice, bebe i djecu, te bolesnike sa hroničnim oboljenjima.