Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončano suđenje

Rekviziterka koja je Baldwinu napunila pištolj osuđena je zbog ubistva snimateljice

Hannah Gutierrez-Reed
Foto: Screenshot

Nakon ove presude mogla bi dobiti do tri godine zatvora

Rekviziterka zadužena za oružje na filmskom setu, koja je napunila pištolj glumcu Alecu Baldwinu prije nego što je pucao i ubio snimateljicu na setu filma Rust 2021. godine, proglašena je krivom za ubistvo iz nehata, prenosi BBC.

Rekviziterka filma bila je suočena s optužbom za nenamjerno ubistvo, a sudilo joj se zbog navodno donošenja pravog metka za Colt .45 na snimanje vesterna.

Hannah Gutierrez-Reed (26) proglašena je nevinom po drugoj tački optužnice – manipuliranju dokazima.

Prijeti joj tri godine zatvora

Nakon ove presude mogla bi dobiti do tri godine zatvora.

Glumac Alec Baldwin također se suočava sa suđenjem za ubistvo iz nehata zbog smrti Halyne Hutchins.

Hutchins (42) ubijena je nakon što je pištolj koji je Baldwin koristio na probi ispalio pravi metak na setu filma u Novom Meksiku.

Tužitelji su pred porotnicima ustvrdili da je Gutierrez-Reed, koja je nadzirala oružje u filmu, postupila nesmotreno kada je punila pištolj te da nije uspjela osigurati da je oružje napunjeno samo lažnim mecima.

“Ovaj slučaj je vezan uz stalne, neprestane sigurnosne propuste koji su rezultirali smrću ljudskog bića”, rekla je tužiteljica Kari T Morrissey tijekom završne riječi u srijedu.

“Bila je nemarna”

“Gutierrez-Reed bila je nemarna, nepažljiva i nepromišljena kada nije primijetila da su pravi meci pomiješani s lažnim mecima u kutiji streljiva na setu”, rekla je Morrissey porotnicima.

Jedan od tih metaka bio je u vatrenom oružju koje je koristio Baldwin, rekli su tužitelji.

Gutierrez-Reed nije svjedočila na dvosedmičnom suđenju, ali je njezin advokat Jason Bowles u završnoj riječi ustvrdio da tužitelji nisu uspjeli dokazati da je njegova klijentica jedina osoba odgovorna za smrtonosnu pucnjavu.

“Žrtveni jarac”

Bowles je tvrdio da njegova klijentica nije znala da su na snimanju bili pravi meci.

Također je tvrdio da je Baldwin taj koji bi trebao biti procesuiran za zločin, budući da je on držao pištolj kad je opalio. Bio je i producent filma.

“Ona je (Gutierrez-Reed) laka meta, najmanje moćna osoba na setu. Lak žrtveni jarac”, rekao je njezin advokatu uvodnoj riječi suđenja.

Suđenje Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata zakazano je za 10. jula. Optužbe protiv Baldwina već su jednom odbačene.