novi izvještaj

Reporteri bez granica: Kina najveći zarobljivač novinara na svijetu

Reporteri bez granica novinari

Kina je pravdala hapšenja novinara, optužujući ih da izazivaju nevolje

U novom izvještaju Reportera bez granica (RSF) navodi se da je Kina “najveći zarobljivač novinara na svijetu” s najmanje 127 novinara koji su trenutno u pritvoru.

U njemu se navodi da Kina provodi “kampanju represije bez presedana” protiv novinarstva širom svijeta, javlja BBC.

Kina je pravdala hapšenja novinara, optužujući ih da izazivaju nevolje.

RSF je također napomenuo da su se ograničenja za medije pogoršala s pandemijom.

Najmanje 10 novinara i onlajn komentatora privedeno je zbog izvještavanja o krizi Covid-19 u Wuhanu.

Jedan od njih, bivša advokatica Zhang Zhan, otputovala je u Wuhan u februaru 2020. nakon što je pročitala online objavu jednog stanovnika o životu u gradu tokom epidemije.

Kada je stigla tamo, počela je da dokumentuje ono što je vidjela na ulicama i bolnicama u live streamovima i esejima, uprkos prijetnjama nadležnih, a njeni izvještaji su naširoko podijeljeni na društvenim mrežama.

Kasnije je proglašena krivom za “izazivanje nevolja” – optužba koja se obično iznosi protiv aktivista i uzbunjivača za koje se smatra da podrivaju napore vlade da kontroliše informacije u zemlji.

U izvještaju zagovaračke grupe na 42 stranice također se navodi kako su kineske vlasti koristile borbu protiv terorizma kao izgovor da privedu ujgurske novinare koji su izvještavali o Xinjiangu.

Kina je optužena da je počinila zločine protiv čovječnosti protiv onih koji smatraju islamistima i separatistima u većinskom ujgurskom regionu.