Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Storidž 2"

SIPA u velikoj akciji do sada uhapsila 19 osoba, oglasilo se i Tužilaštvo BiH

sipa pixsell
16.09.2009., Sarajevo, BiH - U akciji koju je izvela Agencija za istrage i zastitu BiH (SIPA) pretresen je stan bivseg generala Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovica, a pripadnici agencije jos uvijek se nalaze ispred zgrade u sarajevskom naselju Grbavica gdje Halilovic stanuje. Bivsi general nije uhapsen. Na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Bihacu i Konjicu po nalogu Tuziteljstva BiH uhicene su cetiri osobe: Nedzad Hodzic zvani John Wayne, Mensur Memic zvani Menta, Dzevad Salcin zvani Struja i Senad Hakalovic. Nesluzbeno se doznaje da su uhiceni ratni zapovjednici postrojbi osumnjiceni za ratni zlocin nad Hrvatima na podrucju konjicke Trusine. Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list

Operativna akcija “Storidž 2” se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)  vrše pretrese na više od 50 lokacija na području Banje Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu izvršili krivična djela „Organizovani kriminal“, „Neovlašten promet opojnim drogama“, “Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom“ i „Krijumčarenje ljudi“ iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Do sada je uhapšeno 19 osoba. Do sada su uhapšene osobe inicijala V.U, M.G, S.D, S.V, G.V, A.V, F.M, G.G, D.K, D.R, D.V, K.B, R.N, S.N, N.I, D.G, , D.T, N.T i R.L.

Operativna akcija “Storidž 2” se provodi u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo: U toku akcija protiv organiziranog kriminala

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarki kriminal i korupciju, koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS i MUP-a KS, koji u opsežnoj akciji vrše hapšenje i pretrese usmjerene na više od 20 osumnjičenih osoba.

Istraga se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i prcesuiraju pripadnici organiziranih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banje Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH.