bivši potpredsjednik SNSD-a

Kalabić: Od Vojske RS-a nema ništa, nakon odluke PIC-a kreće buran period

BiH: 12 uhićenih zbog krijumčarenja i preprodaje duhana i morske ribe
Mostar, 1.12.2014.- Jedanaest državljana BiH i jedan Hrvatske, koje se sumnjiči za krijumčarenje i ilegalnu prodaju duhana i morske ribe između BiH i Hrvatske, uhićeni su u akciji Granične policije Bosne i Hercegovine koja je u ponedjeljak ujutro izvedena na području triju županija sa sjedištima u Mostaru, Širokom Brijegu i Travniku. Arhivska fotografija od 4.12.2012. godine prikazuje pripadnike Granične policija Bosne i Hercegovine. foto FaH/ Granična policija BiH/ ua

“Mislim da Dodik zauzima poziciju pred razrješenje cijele ove situacije, pokušava na što bolji način se pozicionirati pred ključne pregovore koji predstoje narednih dana i mjeseci”

Drago Kalabić, bivši potpredsjednik SNSD-a gostujući u emisiji Rezime Federalne televizije kaže da je pitanje za milion dolara šta Gabriel Escobar radi u BiH i šta ćemo saznati nakon sjednice PIC-a.

“Ne bi bio Escobar kada bismo mi svi znali šta radi. Očito je da je previše jakih igrača na području BiH i oko nje, na čelu sa Escobarom kao vjerovatno najjačim u zadnje vrijeme i sve ove dileme koje su nas pratile proteklih mjeseci da su pred nekom vrstom razrješenja. Moja je pretpostavka da će doći do nekih aktivnosti koje bi bile odgovor na sva dešavanja na području BiH u proteklom periodu, tako da poslije dugogodišnjeg zatišja očito dolazi neko burnije vrijeme i mislim da dolazi i vrijeme odluka. Mislim da ide u pravcu određenih odluka i da će biti zanimljivo narednih dana.”

Pojašnjava da se nakupilo previše dilema, previše stvari pod tepihom.

“Svako ko će biti objektivan mora znati da je BiH napravljena tako kako je napravljena sa snažnim međunarodnim prisustvom i ono je još uvijek tu. Koliko god neko htio priznati ili da zanemari, oni su tu, imaju dio odgovornosti. To su suviše jaki igrači, skupili su se na malom prostoru i ono što su, na neki način, preuzeli i dejtonskim sporazumom i samim garantom Dejtonskog sporazuma imaju odgovornost i moć za razrješenje ove situacije. Ne slažem se sa onima koji misle da domaće vlasti mogu to da razriješe. Kamo sreće da je to tako. Previše su to velike dileme, previše dugo traju i mislim da su došle pred jednu vrstu istine i razrješenja.”

Imamo probleme koji su puno veći od pojedinca

Smatra da pojedinačne sankcije nisu bitne.

“Ne mislim da je to rješenje. Bilo ih je u prošlosti i lično mislim da nisu dale nikakve rezultate. Mi ovdje imamo probleme koji su puno veći od pojedinca i od sankcija pojedincu. To se na kraju pretvori u neku njegovu privatnu stvar. Mi ovdje imamo previše dilema, previše ovo dugo traje, ovo loše, nerazriješeno stanje i mislim da su nam dužni dati određene odgovore u narednom periodu zato što smo primijetili određene dileme i kod međunarodne zajednice. Nešto što nas je najviše vezivalo u BiH je taj evropski put i ako smo i oko čega imali saglasnost, imali smo oko toga. I mi smo svi bili ubijeđeni da nas Evropa čeka jednim glasom, da nas čeka u dobru i bez dilema. Sada smo odjednom dobili iz Evrope nekih pet glasova, dobili smo mnogo dilema. Jedno nam priča Milanović, jedno nam priča Orban, jedno nam priča Njemačka. Sve su to članice EU, članice NATO saveza, a mi smo vrlo mali da bismo mi te glasove sinhronizovali ili da bismo ih mi pitali. Znači oni su dužni nama tu vrstu odgovora i ja to očekujem u narednom periodu, da onaj ko najviše odlučuje i ko je najmoćniji da će morati posložiti. Neće ovo moći trajati dugo. Puno je jakih igrača i puno je jakih tema na stolu. Neće ovo jednostavno biti razriješeno, ali mislim da će biti nekog razrješenja.”

Kalabić navodi da je ovdje međunarodna zajednica provodila reformu pravosuđa.

“Ona je uzela stvar u svoje ruke i nikad mi neće biti jasno da su godinama snažno finansirali pravosuđe BiH za koje postoji stopostotna saglasnost u BiH da ne radi svoj posao. Oni su radili pod patronatom Ambasade SAD-a. Podsjetio bih i Escobara i sve oni koji su oduzimanjem pravosuđa entitetima rekli da će to sada biti bolje. O čemu se sada radi, zašto nije bolje? Potpuno se tražim da je to neuspjelo, da je ovo zemlja prepuna korupcije, kriminala, ali nisu samo odgovorne domaće vlasti, to odgovorno tvrdim.”

Odnosi Dodika i Rusije su očito jako dobri

O odlasku Milorada Dodika u Rusiju kaže da zna ono što su mediji prenijeli.

“Ti odnosi Dodika i Rusije su očito jako dobri, ali bih ja rekao da ima priliku gospodin Escobar da na PIC-u to pita Ruse. Ne mislim da je ni blizu tačno to što on priča. Mislim da to ima neki drugi cilj. Dodik ne krije da je išao zbog političke podrške pred razrješenje ove situacije. Rusija je moćna zemlja, članica PIC-a, bitan međunarodni igrač. Dodik je išao da potvrdi njenu podršku i ono što imamo iz medija stoji da je ta podrška neupitna. U kojoj mjeri za koje poteze, to vam ja ne bih mogao reći. Ako su iskreni prema BiH, to će imati priliku na PIC-u da kažu i Escobar i Rusi i svi ostali. Mislim da je došlo vrijeme, ako ništa drugo, da bar svi budu iskreni prema BiH.”

Kada je riječ o najavljenoj sjednici NSRS, Kalabić kaže da ne očekuje ništa spektakularno.

“Mislim da je to neka vrsta taktičke sjednice od strane Dodika. Ne misli on tu ništa specijalno, ozbiljno i to je jednostavno kupovina vremena. Idu izbori i da bi se te neke vruće teme održale na dnevnom redu, jer je izrada tih mehanizama na dalekom štapu i ne mislim da će tu biti išta posebno.”

Dodik je majstor, pragmatik dnevne politike

Smatra da Dodik neće nastaviti sa pričom o formiranju vojske RS-a.

“Dodik je majstor, pragmatik dnevne politike. Ne bira način i sredstva da dođe do određenih političkih poena i ubacuje tako teške teme, ali lično sam ubijeđen da po tom pitanju on neće ništa učiniti. Mislim da Dodik zauzima poziciju pred razrješenje cijele ove situacije, pokušava na što bolji način se pozicionirati pred ključne pregovore koji predstoje narednih dana i mjeseci.”

Ističe da je kredibilitet Tužilaštva i pravosuđa BiH jako urušen i da bi oni koji sada povlače poteze morali voditi računa da ga ne uruše do kraja i da ono ne posluži za političke obračune u najnižoj mogućoj mjeri.

“Da su institucije BiH radile svoj posao ne bi došlo do ovoga. Ne možete praviti političke poteze u pravosuđu, pa birate ove hoće, ove neću.”

Na pitanje da li je Dodik izgubio podršku Aleksandra Vučića, Kalabić odgovara: “Onaj ko bude znao odgovor na to pitanje znače razrješenje čitave političke situacije, prvenstveno u RS-u, pa onda i u BiH. To je pitanje na koje se čeka odgovor. Mislim da je gospodin Vučić u određenim problemima kada je u pitanju djelovanje iz RS-a i da će narednih dana ili mjeseci on se, htio ili ne, morati odrediti prema tome.”

Nije tajna da je stanje u SNSD-u loše

O opoziciji u RS-u kaže da su u naletu.

“Mislim da napreduju i da imaju realne šanse da dobiju naredne izbore. Mislim da se opozicija bavi RS-om u ovom momentu i da je isključena iz nekih bitnih dešavanja na nivou BiH. U ovoj situaciji koja nije idealna ima pravo da se sastaje svako sa svakim. Jedan od mogućih raspleta je da neke nove snage dođu. Ne može gore biti. Ukoliko bi došlo do promjena, one mogu ići samo na bolje jer ne mislim da može gore od ovoga. Mislim da je ovo trenutno najlošije stanje od Dejtona i da po svaku cijenu treba tražiti izlaz iz ovoga.”

“Nije tajna da je stanje u SNSD-u loše. Tu ljudi po Banja Luci trenutno jako odmažu Dodiku. Oni traže izlaznu strategiju, dio njih mislis da će izgubiti izbore i dobar dio mu radi iza leđa. To nije tajna. Mislim da on sve što radi radi sam i sa sasvim drugom grupom ljudi”, zaključio je Kalabić.